Het groene gedachtegoed heeft, door onder meer de acties van de  ‘klimaatspijbelaars‘, de wind in de zeilen. Nadat Groen-Kamerlid Kristof Calvo gisteren al een tip van het groene programma lichtte, komt hun Franstalige zusterpartij vandaag in Le Soir met tien klimaatmaatregelen op de proppen. Hangt het van Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi af, dan investeert de overheid 7 miljard euro in het openbaar vervoer. Werklozen en jongeren onder de 25 jaar kunnen daarnaast op gratis openbaar vervoer rekenen. Verder pleit de partij, bij monde van Kamerlid Gilles Vanden Burre, voor een universele uitkering van 460 tot 600 euro voor alle 18 tot 26-jarigen. Kostprijs? 3,2 tot 4,8 miljard euro. 

Gisteren, in De Zondag, klonk Calvo stellig: “Wij gaan Jan, Piet en Pol niet doen opdraaien [voor de klimaatmaatregelen]”. Integendeel het groene Kamerlid wou verschillende maatregelen financieren door middel van een CO2-heffing. “De grote vermogens en de grote vervuilers[;] de Arcelors van deze wereld, de energie-intensieve bedrijven”, zullen deze ‘klimaatfactuur’ volgens Calvo in de brievenbus krijgen. Slotsom volgens Calvo? “De rekening zal rechtvaardiger zijn”. “Je zal meer overhouden op het einde van de maand. Kies je ervoor toch te vervuilen, dan zal je inderdaad meer betalen”, klonk het.

Gratis-verhaal: Stevaert-bis?

Ook Ecolo, de Franstalige zusterpartij waarmee Groen één fractie vormt in het federale parlement, heeft een batterij aan (ecologische) maatregelen klaar. De derde gepeilde partij in Wallonië (19,7 procent in de peilingen) lijkt gedeeltelijk geïnspireerd door wijlen Steve Stevaert (SP/sp.a). Net zoals de Hasseltse politicus presenteren de Franstalige groenen een ‘gratis-verhaal’. Zo moeten jongeren van 18 tot 26 jaar van Kamerlid Vanden Burre een uitkering van zo’n 460 tot 600 euro per maand krijgen. Deze toelage zou geen bestaande uitkeringen vervangen, maar slechts additionele steun verlenen. Kostprijs volgens Ecolo? Ergens tussen de 3,2 en 4,8 miljard euro per jaar.

Daarnaast pleit Ecolo-voorzitter Khattabi in Le Soir voor doelgericht gratis openbaar vervoer voor jongeren onder de 25 jaar en werklozen. Tevens willen de Franstalige ecologisten zo’n 7 miljard euro in het openbaar vervoer injecteren. De belastingvermindering voor de bedrijfswagens moet dan weer verdwijnen. Verder pleit de Ecolo-voorzitter in de krant voor – aan de hand van stimuli – een betere isolering van de woningen, 100 procent hernieuwbare energie tegen 2050 en het sluiten van de kerncentrales.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Tegen 2030 dient tevens al het voedsel biologisch te zijn en moet er sprake zijn van “een echte circulaire economie”. Daarnaast bepleiten de Franstalige ecologisten een toename van het aantal fietssnelwegen en een groene ruime op 300 meter van ieder huis.