De voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans (N-VA), is niet tevreden met de ideologische ontwikkeling van de N-VA. Zo is volgens hem het communautaire “helemaal losgelaten”. “Het gaat altijd maar weer over migratie en veiligheid, waarover harde standpunten ingenomen worden”, stelt hij in een interview met De Morgen.

Peumans is regelmatig kritisch voor zijn eigen partij. Zo hekelde hij, in de nasleep van het overlijden van de Koerdische peuter Mawda, het “ranzige taalgebruik“. Tevens verklaarde de oud-VU’er dat Theo Francken (N-VA) volgens hem “niet de geknipte man [is] om de partij te leiden”. “Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan het woordgebruik. Ik hoor dat ook in mijn eigen omgeving”, klonk het vorige zomer.

Ook nu, in een interview met De Morgen naar aanleiding van de voorstelling van zijn biografie, schopt Peumans tegen enkele schenen. “Het gaat altijd maar weer over migratie en veiligheid, waarover harde standpunten ingenomen worden. Het communautaire daarentegen is helemaal losgelaten. Dat is volgens mij nochtans nog steeds de basis van onze partij. Als je dat loslaat, dan weet ik ook niet wat er gaat gebeuren op termijn”, stelt de oud-VU’er.

‘Blauwe nationalisten’

Naast het ideologische discours, ergert Peumans zich aan de ‘migrerende liberalen’, iets wat hem doet denken aan de verruimingsoperatie bij de Volksunie onder Jaak Gabriëls. “Die krijgen dan een goede plaats, worden verkozen en hop, een paar jaar later – als het wat minder begint te gaan – zijn ze weg”, klinkt het. Volgens Peumans doet N-VA-voorzitter Bart De Wever “nu precies hetzelfde […] als Gabriëls destijds; een brede Vlaamse volkspartij met een sterke economische inslag creëren”.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

In dat kader kwamen volgens Peumans heel wat Open Vld’ers. “Ik noem hen wel spottend blauwe nationalisten, maar dat zijn geen nationalisten, natuurlijk. Dat zijn liberalen”, stelt Peumans tegenover De Morgen. Volgens hem zijn deze ‘blauwe nationalisten’ “opportunisten”. “Je blijft je partij in goede en slechte dagen trouw. Dat was mijn principe bij de Volksunie en dat is het bij N-VA”, klinkt het. “Voor de cultuurflaminganten van destijds is het een heel pijnlijke vaststelling dat hun partij nu wordt overgenomen door mensen als Marc Descheemaecker, Joy Donné enzovoort”.

Exit regering-Michel: “Ik versta dat niet”

De partij spreekt volgens Peumans momenteel alleen nog maar over “migratie [en] de economische staat van het land”. “Ik heb onlangs nog een boekje vastgehad dat Peter De Roover samen geschreven heeft met Jan Jambon over de splitsing van het land, twintig jaar geleden. Tja. En dat ze de regering dan laten vallen voor dat Marrakech-pact. Een half jaar voor het einde trek je de stekker eruit, hoe verdedig je dan de vier voorgaande nog? Hoe leg je dat nu uit? Ik versta dat niet”, stelt de oud-VU’er tegenover De Morgen.