Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris vloog tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer donderdag “een beetje veel” uit de bocht. Hij noemde Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter tot tweemaal toe “trut”. Even later bood de Vlaams Belang’er echter zijn excuses aan, maar nu kondigt hij aan om zich voor onbepaalde tijd uit de politiek terug te trekken. Dit betreft “geen definitief afscheid”, aldus Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter via VTM. Vorige maand liet Penris evenwel SCEPTR reeds weten om enkel symbolisch nog op te komen tijdens de aankomende verkiezingen.

Flink wat opschudding in de Kamer afgelopen donderdag. Verschillende Kamerleden ondervroegen premier Charles Michel (MR) over de berechting van Syriëstrijders, zo ook Penris’ partijgenoot en vriend Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de liberale Van Cauter. Maar die laatste haar retoriek ten aanzien van Dewinter omtrent het belang van geen slordige processen te laten toestaan in het Midden-Oosten over ‘onze’ IS-strijders, schoot bij Penris in het verkeerde keelgat. “Ik weet wat wij hebben gezien in Syrië, hoe kindjes hun beentjes verliezen”, zo liet de rechtse Antwerpenaar, die inderdaad meermaals naar Syrië en Irak trok, gisteren nog optekenen. “Ik nodig mevrouw Van Cauter zeker uit om eens mee te komen naar Syrië.”

Dewinter: “Penris trekt zich nu een aantal weken terug, maar dit is geen afscheid”

De camera’s legden Penris hevig gesticulerend en emotioneel aangedaan vast, waarna men – buiten beeld – ook Penris Van Cauter tot twee maal toe “trut” hoorde noemen. Penris gaf kort hierna toe dat hij “een beetje veel” uit de bocht was gevlogen en excuseerde zich, maar hij kondigt nu ook aan om voor onbepaalde tijd te stoppen met politiek.

“Hij trekt zich nu gedurende een aantal weken terug om zich te laten behandelen. Dit is geen definitief afscheid van Jan Penris”, bevestigt Dewinter via VTM Nieuws. In het politieke wereldje is het geen geheim dat Penris een moeilijke relatie heeft met drank.

Definitief afscheid of niet, in ieder geval zal Penris – die een lange staat van dienst heeft bij het Vlaams Belang – geen verkiesbare plaats opnemen tijdens de verkiezingen op 26 mei. “Ik kom nog symbolisch op”, zo vertrouwde Penris nog lachend SCEPTR toe in januari“Ik ben opvolger van de opvolger.”

Lees ook:

Vlaams Belang stelt kieslijsten Antwerpen voor: Veel jonge gezichten

SCEPTR trok naar Irak en vond een land vol schoonheid … en pech