De Vlaams-nationalisten van de N-VA blijven volgens een Ipsos-peiling, in opdracht van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir, met 27,4 procent de grootste partij. Opmerkelijk, niet klassieke ‘rivaal’ CD&V (15 procent) maar Groen is met 15,6 procent de eerste achtervolger. De liberalen (12,7 procent), Vlaams Belangers (11,1 procent) en socialisten (11 procent) volgen de christendemocraten evenwel op de voet. Een ander vervelend element voor de partij van Wouter Beke? Zijn partij maakt ten opzichte van de verkiezingen (toen 18,6 procent) en de huidige peiling (15 procent) een flinke duik. 

Enkele maanden geleden kreeg de partij van Bart De Wever een ferme klap te verwerken. Zo zou de N-VA ‘nog maar’ op 25 procent van de stemmen kunnen rekenen en bedroeg de kloof met eerste achtervolger CD&V – virtueel – maar zeven procent. Daarnaast waren ook de provincieraadsverkiezingen allerminst een goede peiling voor de Vlaams-nationalisten. Momenteel scoort de partij met 27,4 procent iets beter, maar staat ze nog steeds op fors verlies (- 5 procent ten opzicht van de vorige verkiezingen).

Grote concurrent op rechts, Vlaams Belang, doet het dan weer wel beter. Terwijl de partij bij de parlementsverkiezingen nog maar 5,8 procent van de kiezers kon overtuigen, zou nu 11,1 procent van Vlamingen voor de rechts-nationalisten kiezen.

Ook Groen, de partij die met de klimaatspijbelaars duidelijk de wind in de zeilen heeft, blijft groeien en haalt maar liefst 15,6 procent. Het gevolg? De christendemocraten verliezen hun tweede plaats. De PVDA zou, met 4,9 procent, niet boven de kiesdrempel geraken.

Klassieke partijen verliezen hun pluimen

De klassieke partijpolitieke stromingen verliezen verder aan electoraal belang. Zo zijn de christendemocraten met 15 procent nog maar de derde grootste partij en verliezen ze bijna 4 procent ten opzicht van 2014. De liberalen van Gwendolyn Rutten zijn – ondanks hun zeer duidelijke lijn in het klimaatdebat – in hetzelfde bedje ziek. Zo kan de Open Vld nog maar 12,7 procent van de Vlamingen overtuigen. De socialisten, die onder impuls van voorzitter John Crombez een grondige verjonging en vernieuwing doorvoerden, moeten tevreden zijn met 11 procent.