De ‘klimaatspijbelaars‘ zetten het milieuvraagstuk al enkele weken op de politieke agenda. N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in een reactie daarop voor een – althans volgens de klassieke milieubewegingen – ‘onorthodoxe’ oplossing: kernenergie. “Een mix tussen hernieuwbare en kernenergie is de beste garantie op betaalbaarheid, zekerheid en duurzaamheid”, klonk het vrijdag in een opiniestuk in De Morgen. CD&V-vicepremier Kris Peeters en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo schieten dit echter af. De liberalen en christendemocraten blijven vasthouden aan de kernuitstap. 

Spijbelen voor het klimaat, een initiatief van Anuna De Wever (17), had gisteren wederom succes. Zo opteerden opnieuw verschillende scholieren voor een ‘dagje Brussel’. Ook in Luik hielden de scholieren een mars. Opmerkelijk, niet enkel de leerlingen van het middelbaar onderwijs organiseerden acties. Zo kwamen in Leuven zo’n 3.000 leerlingen uit verschillende basisscholen samen op het Ladeuzeplein om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen.

Hoewel De Wever begrip heeft voor de ‘klimaatspijbelaars’ zullen volgens hem zelfs de meest drastische maatregelen weinig resultaten opleveren. Zo liet De Wever optekenen dat “er […] berekeningen [zijn] gemaakt van wat klimaatmaatregelen gaan kosten, en wat die dan opleveren”. “Dat gaat over heel veel geld, om heel weinig effect te boeken. Als de mensen dat geld toch moeten betalen, moeten we dan niet een deel van dat geld in dijkverhoging, in waterhuishouding investeren?”, klonk het. Ook pleitte de N-VA-voorzitter in een opiniestuk in De Morgen voor kernenergie.

“Onbetaalbaar”

Het pleidooi van De Wever voor kernenergie – of in N-VA-jargon ‘ecorealisme’ – valt evenwel op een koude steen bij CD&V en Open Vld. “Bart De Wever zou goed moeten weten dat er wetten zijn goedgekeurd in dit parlement waar duidelijke afspraken zijn gemaakt om de kerncentrales te stoppen”, reageert Kris Peeters tegenover VRT NWS“Een voorzitter van een partij, een parlementslid en een burgemeester wordt geacht niet alleen de wetten te kennen, maar ze ook te respecteren”, klinkt het snedig.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoewel kernenergie volgens De Croo “theoretisch een goede optie” is, omschrijft hij deze energievorm als “onbetaalbaar”. “Overal in de wereld, in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, zie je dat nieuwe kernenergie faalt omdat het budgettair totaal niet onder controle is”, stelt hij tegenover VRT NWS.

Volgens de Open Vld-minister moet de politiek “met realistische oplossingen komen die interessant zijn voor onze economie”. “We moeten de mensen niet iets voorspiegelen wat in het buitenland al bewezen is dat het jammer genoeg geen echte optie is. Technologie gaat het klimaatprobleem inderdaad oplossen, maar je gaat wel beleid moeten voeren. En beleid voeren is af en toe keuzes maken en ook zeggen dat bepaalde oplossingen uit het verleden zijn of totaal niet haalbaar”, aldus De Croo tegenover VRT NWS.