Paus steekt christenen in Arabisch schiereiland hart onder de riem

0
34

Tijdens een historische misviering in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de paus de christelijke gemeenschappen in de Arabische regio moed ingesproken: “De Heer is trouw en laat Zijn volk niet in de steek”, zo klonk het. Het Vaticaan meldt dat circa 130.000 mensen van allerlei nationaliteiten de mis bijwoonden. Hij riep de aanwezigen op om communie met Christus te zoeken voor alle andere dingen.

“Laat ons samen hier vragen om genade om de aantrekkelijkheid te herontdekken van het volgen van Jezus, van Hem na te doen [als voorbeeld], van niemand anders te zoeken behalve Hem en Zijn nederige liefde”, zo zei de paus in het Italiaans tijdens de historische mis in een gigantisch stadion in Abu Dhabi. Dit terwijl de mis in het Arabisch werd vertaald. “Want dit is de betekenis van ons leven: In communie met Hem en in de liefde voor anderen.”

Paus Franciscus: “De heer is trouw en verlaat zijn volk niet”

De misviering, uniek in zijn soort, markeert het einde van het eerste pauselijk bezoek aan de Arabisch Golfregio. De misviering, die ook door zo’n 4.000 moslims werd bijgewoond, was de grootste christelijke bijeenkomst op het Arabische schiereiland ooit. Heel veel katholieken in Abu Dhabi zijn gastarbeiders uit Afrika, India, de Filipijnen, Pakistan, Bangladesh en dergelijke meer. De meerderheid van de bevolking in de VAE bestaat uit migranten. Het Vaticaan schat dat er zo’n 900.000 katholieken wonen.

De religieuze vrijheid en tolerantie ten aanzien van christenen in de VAE staan in schril contrast met andere naties op het Arabische schiereiland. In Saoedi-Arabië, waar ons land flink wat mee handelt, is het bijvoorbeeld verboden om kerken te bouwen. Echter, “de heer is trouw en verlaat Zijn volk niet”, zo liet de paus optekenen.

Paus Franciscus had ook een woord voor de niet-christenen aanwezig waarvoor hij zijn naamgenoot van Assisi citeerde, die een regel schreef over ‘Saracenen en niet-christenen’: “Laat ze niet vervallen in twisten of onenigheden, maar wees minzaam tot elk menselijk wezen uit liefde voor God, en laat ze zelf [uit vrije wil] tot het Christendom komen.”