Het Brusselse parket-generaal zal geen verder onderzoek meer uitvoeren naar Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en zijn vermeende verwikkeling in een spionagezaak rond een pro-Chinese vzw. Eind vorig jaar bleek hoe Dewinter jarenlang adviseur was bij een vzw van waaruit spionage/lobbywerk werd georganiseerd ten bate van Chinese belangen. Dewinter stelde echter van niets van dat alles te weten en steeds te goeder trouw te hebben gehandeld. Het parket lijkt hem daar nu gelijk in te geven, zo brengt Het Laatste Nieuws. Dewinter kondigt aan om nu zelf klacht in te dienen, dit wegens laster en het schenden van beroepsgeheim.

Dewinter wordt niet verder onderzocht inzake de spionagezaak rond vzw ECCEF. De Vlaams Belang-topper is tevreden over de beslissing, maar “ik vraag me nog steeds af waarom men beslist heeft om dit dossier naar het parket te sturen. Het lijkt erop dat men mij politiek heeft willen beschadigen”, zo vertelt Dewinter ten aanzien van De Morgen“Want het is niet normaal dat belangrijke informatie van de Staatsveiligheid zomaar in de krant belandt.” Het parlementslid kondigt nu aan om zelf klachten in te dienen. Een voor laster en eerroof en een wegens het schenden van beroepsgeheim.

Dewinter: “Misschien heb ik te veel vertrouwen gehad in die mensen”

Dewinter is de afgelopen maanden wel tot het besef gekomen dat hij allicht met te veel vertrouwen heeft gehandeld binnen de Chinese vzw. “Misschien heb ik te veel vertrouwen gehad in die mensen. Ik zag het als een opportuniteit om in contact te komen met interessante mensen uit de Chinese culturele en zakelijke wereld. Ik besefte niet in welk spel ik mogelijk meespeelde”, aldus nog de Antwerpenaar. “Nu heb ik mij wat meer geïnformeerd over de manier waarop onder meer Rusland en China in verschillende landen aan spionage proberen te doen en begrijp ik dat je voorzichtig moet zijn.”

In november werden vragen gesteld over de integriteit van Dewinter toen bleek dat hij jarenlang advies heeft verleend aan een omstreden Chinese staatsburger genaamd Shao Changchun. Dit in het kader van activiteiten van vzw European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF). “In 2013 werd ik door de ondervoorzitter van ECCEF, mijn vriend wijlen senator Freddy Van Gaever, uitgenodigd op een tentoonstelling van ECCEF in Lier waar ik kennis maakte met de voorzitter van ECCEF, de heer Shao Changchun, zo liet het rechtse Kamerlid destijds optekenen. Dewinter was toen onder de indruk dat “ECCEF […] een vzw [was] die culturele activiteiten organiseert, onder andere de uitwisseling van Europese en Chinese kunstenaars.”

Changchun werd echter ons land uitgezet op verdenking van zogenaamde ‘inmengingsactiviteiten’. Dat betreft geen échte militaire of economische spionage, maar eerder een verregaand lobbywerk. Dewinter klaagde reeds in november aan dat hij nooit werd ingelicht over het onderzoek, dit terwijl Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) wel werd ingelicht.