De ouders van de overleden peuter Mawda mogen in België blijven. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) kende het gezin een humanitaire regularisatie toe. Dit ondanks negatief advies van de Dienst Vreemdelingenzaken. Theo Francken (N-VA) reageert dan ook ontsteld op het nieuws.

Enkele maanden geleden kwam de 2-jarige Koerdische Mawda om het leven bij een wilde politie-achtervolging van mensensmokkelaars. Toen de bestuurder van de bestelwagen probeerde agenten omver te rijden, vuurden die agenten schoten af. Even later botste de bestelwagen met een ander voertuig. Er werden 30 illegalen aangetroffen in de bestelwagen, waaronder de overleden Mawda. De mensensmokkelaar kon wegvluchten, maar uiteindelijk toch gearresteerd worden. Wegens gebrek aan bewijs werd hij echter terug vrijgelaten.

In België ontstond een felle discussie over het feit of de ouders van de overleden peuter geregulariseerd moesten worden en/of ze permanent in ons land mochten blijven. Zo kwam er onder meer politieke en academische druk van de rectoren van alle Belgische universiteiten, die in een open brief de definitieve regularisatie voor de ouders van Mawda eisten. Begin juni dienden de ouders hun regularisatieaanvraag in.

Advies DVZ negatief

Vandaag, acht maanden later, werd de humanitaire verblijfsvergunning voor de ouders van Mawda goedgekeurd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) verdedigt haar beslissing. “Zo’n humanitaire regularisatie ken ik enkel toe in zeer specifieke gevallen”, zegt de minister aan Het Laatste Nieuws. “Deze familie komt op alle vlakken in aanmerking. Je kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen.”

Op Twitter reageert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verbaasd. Volgens Francken was er immers een negatief advies van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). “Mijn opvolgster zegt altijd: ‘Ik volg altijd het advies van mijn administratie. Ik ben geen Romeinse keizerin die 👍 of 👎 doet.’ Wel, het advies van DVZ was negatief. Dat eeuwige stopzinnetje mag alvast de vuilbak in.”

Francken zelf was geen voorstander van het toekennen van een humanitaire regularisatie en wilde de ouders van Mawda repatriëren naar Duitsland, zoals de Dublinverordening het voorschrijft. In Duitsland werd het gezin overigens al afgewezen. “Geen vluchtelingen” dus, benadrukt Francken.

Een andere mogelijkheid die de familie had om in België te kunnen blijven, was door mee te werken aan het onderzoek naar mensensmokkelnetwerken. Dat weigerde het gezin echter, stelt Francken nog. “De familie van Mawda bleef altijd weigeren om in de procedure [tegen] mensenhandel in te stappen, is juist voor dit soort gevallen bedoeld. Voorwaarde is medewerking aan het gerechtelijk onderzoek om zo de mensensmokkelnetwerken op te rollen en dus nieuwe ‘slachtoffers’ te voorkomen.”

ADVERTENTIE