Oud-VVB-voorzitter Bart De Valck heeft een nieuw project: een burgerbeweging rond de problemen in de Vlaamse Rand. “De regio zal er de komende twintig jaar anders uitzien, maar niemand houdt zich daarmee bezig”, stelt hij tegenover De Morgen

Enkele maanden geleden, november 2018, maakte De Valck bekend dat hij afstand deed van het voorzitterschap van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), een partijonafhankelijke Vlaamsgezinde pressiegroep. Hugo Maes volgde hem, als waarnemend voorzitter, op.

Evenwel, binnen twee weken presenteert De Valck volgens De Morgen een nieuw initiatief: een burgerbeweging rond de problemen in de Vlaamse Rand. Hoewel hij de naam nog niet wenst prijs te geven, zal de beweging iets ‘stouter’ zijn dan de VVB.

“Veel mensen herkennen zich niet meer in hun straat”

Doordat het communautaire bij de N-VA meer dan vier jaar in de ‘diepvries’ zat, reageert er volgens De Valck “niemand nog […] wanneer het nodig is”“De regio zal er de komende twintig jaar anders uitzien, maar niemand houdt zich daarmee bezig”, stelt hij tegenover De Morgen. Één probleem dat De Valck duidelijk signaleert betreft het aantal migranten in de randgemeenten. “Veel mensen herkennen zich niet meer in hun straat”, klinkt het.

De organisatie die het Vlaamse karakter van de Rand moet vrijwaren, vzw De Rand, presteert volgens De Valck niet naar behoren. Hiermee komt de oud-VVB-voorzitter wel op het bevoegdheidsdomein van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) terecht. “Voor hem is dat helemaal geen prioriteit”, klinkt het.

“In de strijd tegen de verfransing gebeurt er niets meer”

Het is niet de eerste keer dat er negatieve signalen uit de Vlaamse rand komen. Zo schreef CD&V-Kamerlid Erik Van Rompuy vorig jaar nog op zijn blog dat het “de jongste tijd […] opvallend stil [is] in de Vlaamse Rand”. “In de strijd tegen de verfransing gebeurt er niets meer, noch bij de Vlaamse regering – Weyts is nochtans bevoegd voor de Vlaamse Rand – noch in de vele gemeenten met N-VA-bestuur”, klonk het.

Van Rompuy heeft het gehad met “Vlaamse cinema” van N-VA

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken