Vandaag verdedigde voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), zijn beleid omtrent de uitreiking van humanitaire visa in de Kamer. Alles werd volgens de Vlaams-nationalist in “in eer en geweten” gedaan. De oppositie daarentegen schuwde de harde woorden niet. “In het beste geval is dit slecht bestuur, maar uw beleid was laks, amateuristisch, naïef en doorspekt van vriendjespolitiek, stelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt volgens Het Laatste Nieuws.

Vanaf zijn aantreden maakte N-VA-staatssecretaris Theo Francken veelvuldig gebruik van humanitaire visa om Syrische christenen naar België te halen. Om mensen te selecteren die in aanmerking komen voor een dergelijk humanitair visum deed Francken onder meer een beroep op de christelijke organisatie Sant’Egidio. Ook Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam functioneerde als tussenpersoon. Alleen zou de N-VA-militant, in tegenstelling tot Sant’Egidio, grof geld hebben gevraagd om personen op de lijsten te plaatsen. “Ons kent ons” volgens de oppositie, “al deze mensen waren uiterst kwetsbaar” volgens Francken.

Geen ‘vip-behandeling’

Bij de uitreiking van de humanitaire visa heeft Francken naar eigen zeggen “in eer en geweten” gehandeld. Van een ‘vip-behandeling’ was volgens hem geen sprake. “Al die mensen zijn uiterst kwetsbaar. Dat blijkt uit het feit dat ze eenmaal in België als vluchteling zijn erkend”, klonk het volgens VRT NWS. Wel worstelt hij naar eigen zeggen over de samenwerking met partijgenoot van Kucam. “Heb ik een fout gemaakt? Ben ik goedgelovig geweest? Met deze vragen worstel ik. Het lijkt er in ieder geval dat men mijn vertrouwen zwaar beschaamd heeft”, klonk het.

De voormalige staatssecretaris verdedigde evenwel de bijzondere aandacht voor de christenen en andere religieuze minderheden. “Ik zal me als politicus altijd blijven verzetten tegen vervolging van christenen en andere religieuze minderheden”, klonk het. Niettemin zou Francken, mocht hij nog staatssecretaris zijn, in de toekomst werk maken van een betere screening van de tussenpersonen. “Dat geeft politieke dekking. Zelfs als het een oud-rector of een oud-ambassadeur is. Het had ons niet veel wijzer gemaakt, maar het had mij meer politieke dekking kunnen geven”, citeert Het Laatste Nieuws de oud-staatssecretaris.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

“Ons kent ons” en “vriendjespolitiek”

Francken kon de Kamerleden van de andere partijen evenwel niet overtuigen. “[Uw] discretionaire bevoegdheid (de mogelijkheid voor de staatssecretaris om naar eigen inzicht humanitaire visa uit te reiken, n.v.d.r.) had u moeten uitnodigen tot nog meer voorzichtigheid, meer controle en meer transparantie. Daar liep het mis bij u en uw kabinet. U koos voor een sluipweg van ons kent ons”, klonk het bij CD&V-migratiespecialist Nahima Lanjri.

Sp.a-Kamerlid Monica De Coninck focuste zich vooral op controle. “Eigenlijk kunt u niet weten dat u al die mensen inderdaad uit de klauwen van IS hebt gered. Als ik van slechte wil zou zijn, zou ik kunnen zeggen dat u ook een aantal mensen naar hier hebt gebracht die zich bijzonder snel geïntegreerd hebben in de cocaïnehandel”, klonk het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Ook het rechts-nationalische Vlaams Belang aanvaarde – bij monde van Barbara Pas –  de uitleg van Francken niet. “Ik vraag mij af wat uw reactie vanuit de oppositie was geweest als pakweg mevrouw Onkelinx die bevoegdheid had gehad. Dat zij zich zou baseren op lijstjes van PS-gemeenteraadsleden, en dat daar dan een schandaal rond uitbreekt. U zult begrijpen dat ik niet geloof dat u dan niet zou reageren”, klonk het.

Francken verklaarde bij het losbarsten van het visa-schandaal dat hij met tussenpersonen werkte aangezien de Verenigde Naties niet actief waren in Aleppo. Echter, vanmorgen schreef de internationale organisatie dat ze daar wel een rol kon spelen. “De VN was er wél actief, sinds 2015”, haalde ook Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt aan. “Het was niet nodig dit soort schimmige constructies op te zetten. Waarom hebt u dat in ’s hemelsnaam gedaan? In het beste geval is dit slecht bestuur, maar uw beleid was laks, amateuristisch, naïef en doorspekt van vriendjespolitiek”, klonk het hard volgens Het Laatste Nieuws.