In Aalst is ophef ontstaan nadat enkele ouders van jonge kinderen hebben geklaagd over een verplicht moskeebezoek waaraan hun kinderen moeten deelnemen. Dat meldt HLN. Vlaams Belang schiet met scherp op schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA), maar die legt de kritiek naast zich neer. “Het is niet omdat men vijf minuten in een moskee binnengaat, dat men als moslim buitenkomt.”

De stedelijke basisschool De Duizendpootjes organiseert komende vrijdag een stadswandeling door Aalst. Daarbij worden gebouwen bezocht als het stadhuis of andere Aalsterse monumenten, maar ook een Turkse moskee. Een brug te ver voor verschillende ouders. Zij vinden dat hun kind niet verplicht kan worden om een moskee te bezoeken, en klaagden de situatie aan.

“Het stoort me vooral dat de school er niet openlijk over communiceert”, aldus ouder Glenn Blondeel aan HLN. “We krijgen een briefje dat het om een stadswandeling gaat, maar als katholiek weet ik dat toch graag dat er een moskee wordt bezocht. Een paar jaar terug is mijn zoon thuisgekomen na de ‘stadswandeling’, bleek dat ze hadden gebeden in de moskee. Dat gaat te ver vind ik.”

Aalsters DNA?

Bij Vlaams Belang begrijpt men de bezorgdheid van de ouders, en schieten ze met scherp op schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA). Van Overmeire stelde dat de promotie van het Aalsters DNA een centrale rol heeft in het beleid in Aalst. “Zo’n moskeebezoek past toch niet bij het Aalsterse DNA?”, vraagt men zich af bij N-VA

“Ik steun uiteraard de ouders in hun protest en roep de school én onze schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire op om af te zien van het moskeebezoek wegens niet relevant en niet passend bij het ‘Aalsterse DNA’”, zegt Steve Herman van Vlaams Belang. “Indien niet in een opvang voorzien wordt voor leerlingen die niet aan het moskeebezoek wensen deel te nemen, roep ik op om te spijbelen tegen de islamisering van onze samenleving.”

Schepen Karim Van Overmeire (N-VA) relativeert het moskeebezoek. “De leerlingen gaan een gebouw bekijken”, klinkt het. “De uitleg gebeurt door de eigen leerkrachten, niet door vertegenwoordigers van de moskee. Ik pleit voor een beetje zelfvertrouwen in de eigen cultuur en in de eigen kinderen. Het is niet omdat men vijf minuten in een moskee binnengaat, dat men als moslim buitenkomt.”