In 2017 waren 163 van de 203 verdachten van moorden op vrouwen in Oostenrijk buitenlanders, 62 daarvan waren asielzoekers. Dat blijkt uit cijfers van de Oostenrijkse minister van Gezin Juliane Bogner-Strauß (ÖVP).

De afgelopen maand zorgde een reeks moorden op vrouwen in het Alpenland voor de nodige ophef. Zo werden op slechts enkele dagen tijd vijf vrouwen vermoord, vier van die moorden werden gepleegd door migranten. Zo werd de Ethiopische Eyerus E. (25) doodgestoken door haar eigen broer Eyob E. (21). De zestienjarige Manuela K. werd vermoord door haar ex-vriend, een Syrische vluchteling. De week voordien werd een 40-jarige vrouw neergestoken door haar Turks-Oostenrijkse echtgenoot (37) in Amstetten. En in december werd een zestienjarig meisje vermoord in Steyr door haar zeventienjarige Afghaanse vriend.

163 van de 203 moordverdachten zijn buitenlander

De Oostenrijkse minister van Gezin Juliane Bogner-Strauß (ÖVP) wijst in verband met de moorden naar cijfers uit het jaar 2017. De minister ziet een duidelijke tendens. Uit de cijfers van 2017 blijkt dat 163 van de 203 moordverdachten buitenlanders waren, 62 daarvan waren asielzoekers.

“We moeten dus passende maatregelen nemen”, zegt Bogner-Strauß. De christendemocrate wil daarbij inzetten op de economische ontwikkeling van vrouwen om hen onafhankelijk te kunnen maken van gewelddadige gezinnen. “Patriarchale structuren zijn nog niet uitgestorven in Oostenrijk”, klinkt het.

Minder kinderbijslag voor werknemers uit andere EU-landen

De minister verdedigt ook de Oostenrijkse hervorming die ervoor zorgt dat onder meer de kinderbijslag en aantal belastingvoordelen afhankelijk worden van de levensstandaard in het EU-land van herkomst. Zo krijgen werknemers uit andere landen – zoals bijvoorbeeld Roemenen, Polen en Hongaren – minder voordelen.

“De kosten van levensonderhoud en de gemiddelde lonen in Oost-Europa zijn veel lager”, zei Bogner-Strauß daarover. Ze verwijst naar het feit dat er in sommige EU-landen, zoals Polen, helemaal geen geld wordt voorzien voor kinderen en gezinnen in het buitenland.

De Europese Commissie had onder impuls van EU-commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) tegen die hervorming een inbreukprocedure opgestart“Er zijn geen tweederangs werknemers en geen tweederangs kinderen in de EU”, zei Thyssen. Bogner-Strauß hekelt naar eigen zeggen de dubbele standaard die de Commissie hanteert.