Oostenrijk: Bezoekersrecord voor het rechtse ‘Akademikerball’

0
65

Reeds voor de zesde maal vond op vrijdag 25 januari het traditionele ‘Akademikerball’ in de Weense Hofburg plaats. Het studentenbal dat thans onder de hoede van de rechts-conservatieve partij FPÖ georganiseerd wordt, kon naar jaarlijkse gewoonte ook dit keer voor grote linkse tegenprotesten zorgen. De protesten richten zich voornamelijk tegen de vaak rechts-conservatieve Oostenrijkse en Duitse studentenverenigingen (de zogenaamde ‘Burschenschaften’) en de FPÖ-coryfeeën die het bal bezoeken.

Ook dit jaar kon het traditionele voorjaarsbal, dat als opvolger gezien wordt van het ‘Wiener Korporations-ball’ voor protest zorgen in de Weense binnenstad. De demonstratie, die georganiseerd werd door ‘Offensive gegen Rechts’ (offensief tegen rechts), kon volgens politiebronnen zo’n 1.600 deelnemers op de been brengen. De organisatoren zelf spreken van zo’n 4.500 deelnemers. Dat waren er in 2018 nog zo’n 8.000 tot 10.000.

Het protest richt zich voornamelijk tegen de traditionalistische Duits-nationalistische studentenverenigingen, die de hoofdmoot uitmaken van de balbezoekers. De demonstranten verwijzen echter naar de sterke netwerken van deze studentenverenigingen met de rechts-conservatieve FPÖ van vicekanselier Heinz-Christian Strache. Ook de vermeende relativering van mensenrechten door FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl werd door vele demonstranten op de korrel genomen.

Van Grieken bij prominente gasten op Akademikerball

In een openingsrede richtte vicekanselier Strache zich tegen de als extreemlinks betitelde demonstranten. Ook nam hij de handschoen op voor Herbert Kickl naar aanleiding van diens kritiek op mensenrechten. “Het is onze plicht om wetten die het onmogelijk maken om asielzoekers het land uit te zetten aan te passen”, aldus Strache. Met zo’n 3.000 aanwezigen zorgde het jaarlijkse bal ditmaal voor een nieuw bezoekersrecord.

Onder de bezoekers ook FPÖ-coryfeeën als Dominik Nepp, viceburgemeester van Wenen, en Beate Hartinger-Klein (FPÖ), minister voor Sociale Zaken. Ook politici van de Duitse rechts-conservatieve AfD, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en de leider van de Oostenrijkse Identitaire Beweging, Martin Sellner, zouden tot de aanwezigen behoord hebben.

https://twitter.com/BrittPettibone/status/1088913859992268800