Syriëstrijders terughalen naar België? N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet er geen graten meer in. Dat zei hij in een kopstukkendebat op VTM. Volgens hem moet het tot de mogelijkheden behoren om zulke mensen in bepaalde omstandigheden terug te laten komen. Daarmee gaat De Wever echter volledig in tegen de mening van N-VA’s migratie-boegbeeld Theo Francken. Die liet dezelfde avond op het VRT-programma Terzake een heel ander geluid klinken. “Dat is ellende tot en met. Dat gaat nog zoveel problemen creëren“. Onenigheid bij de Vlaams-nationalisten?

In ‘Het Eerste Debat’ op VTM vrijdagavond zette De Wever de deur op een kier voor het terughalen van Syriëstrijders. Volgens hem moet dat soms toch kunnen. “Als dat terughalen is om hen hier in de gevangenis te stoppen, dan kan daar in bepaalde omstandigheden een case voor zijn”, zei hij. Wel vindt De Wever dat dit maar aan de orde is vanaf dat in de regio de oorlogstoestand opgehouden is. Hiermee wijkt de N-VA-voorzitter af van de lijn die zijn partij hierin steeds aanhield. Tot nu toe klonk het namelijk dat Syriëstrijders maar ginder moesten blijven en daar berecht moesten worden voor hun daden.

Maar dat is niet alles. N-VA-kopstuk Theo Francken zit blijkbaar nog wel op die lijn en liet een hele andere mening horen diezelfde avond op het VRT-programma Terzake. “We gaan daar problemen mee krijgen tot en met. We zijn hier met open ogen in aan het lopen”, zo zei de voormalige staatssecretaris. “Dit gaat uit van een soort verantwoordelijkheidszin die er volgens mij helemaal niet hoeft te zijn. We moeten de wet aanpassen en automatisch de nationaliteit afnemen.” Op die manier is er dan geen verantwoordelijkheid meer tegenover zulke mensen, klinkt het.

Wat denken de andere partijen?

In het debat op VTM trad Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open Vld, De Wever bij. Maar ze wees wel op de beslissing die beide partijen gemaakt hadden in de regering Michel-I. “We hebben de afweging gemaakt dat we wel kinderen tot tien jaar terughalen, niet ouder en ook geen ouders.” Groen-voorzitster Meyrem Almaci vond dan weer dat een rechter geval per geval moet kijken of er van terugkeer sprake kan zijn. Tom Van Grieken van Vlaams Belang wees terugkeer gewoon categorisch af. “Mensen terughalen die alles verwerpen waar wij voor staan en voor hen een luchtbrug inleggen met belastingsgeld? No fucking way”, klonk het vastberaden. “Die mensen zijn vertrokken en ik wil ze nooit meer zien.”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken