Nadat zeven Labour-parlementsleden maandag uit hun partij stapten, lopen nu ook drie Conservatieven over naar de nieuwe partij. De partij is voorstander van een zogenaamde ‘People’s Vote’, een tweede referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie (EU).

Drie parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij zijn op woensdag overgelopen naar ‘The Independent Group’ die op maandag werd opgericht door voormalige Labour-leden. De meest prominente Conservatieve overloper is Anna Soubry, een ‘remainer’ die vaak tegen het Brexit-beleid van premier Theresa May fulmineert. In januari ontstond er ophef nadat ‘Brexiteers’ haar een nazi noemden.

“Verandering binnen Conservatieven door Brexit”

In een brief beschuldigen de drie de ‘Tories’ ervan naar te veel rechts op te schuiven. “Wij vinden niet meer dat wij in de partij van een regering kunnen blijven, van wie het beleid en de prioriteiten zo stevig in de greep van de ERG (‘European Research Group’: een fractie van Brexit-hardliners binnen de Conservatieven, red.) en de DUP (de rechtse Noord-Ierse partij die gedoogsteun levert aan de regering-May, red.) zijn”, klinkt het.

“Brexit heeft de Conservatieve Partij opnieuw gedefinieerd, en daarbij alle inspanningen om de partij te moderniseren ongedaan gemaakt”, luidt het. “Pogingen […] om zich te verzetten tegen de […] ERG, die als een partij binnen de partij opereert […] zijn op trieste wijze mislukt.” 

Tegenstanders van de Brexit

De drie overlopers – Soubry, Sarah Wollaston en Heidi Allen – vinden dat er nooit een poging was geweest om consensus te bereiken tussen het ‘remain’ en het ‘leave’-kamp. “In plaats van te proberen de verdeeldheid te genezen of de onderliggende oorzaken van Brexit aan te pakken, was de prioriteit het opstellen van ‘rode lijnen'”, zeggen de drie. “De 48% [die in het referendum voor lidmaatschap van de EU stemden] werden niet alleen buitenspel gezet, ze werden vervreemd.”

“Het land verdient beter”, schrijven Soubry, Wollahston en Allen. “Wij geloven dat de politiek in het algemeen faalt, niet alleen binnen de Conservatieve Partij, maar binnen beide grote partijen terwijl ze naar de marge opschuiven, waardoor miljoenen mensen zonder vertegenwoordiging achterblijven. Onze politiek heeft dringend behoefte aan radicale hervormingen en wij zijn vastbesloten om onze rol te spelen.”

In een verklaring laat premier May weten teleurgesteld te zijn in het besluit van de drie. “Ik ben bedroefd over dit besluit – dit zijn mensen die onze partij al vele jaren een toegewijde dienst bewijzen en ik dank hen daarvoor”, zei de premier. “[…] Door onze belofte na te komen en het besluit van het Britse volk ten uitvoer te leggen, doen we het juiste voor ons land. En op die manier kunnen we samen vooruitgang boeken op weg naar een betere toekomst.”

‘The Independent Group’

‘The Independent Group’ werd opgericht nadat zeven Labour-parlementsleden – Chris LeslieLuciana BergerAngela SmithGavin ShukerChuka UmunnaMike Gapes en Ann Coffey – maandag uit hun Labour-partij stapten. Zij deden dit uit onvrede met vermeend antisemitisme binnen de partij, de manier waarop partijleider Jeremy Corbyn omgaat met de ‘Brexit’ en de “hard-linkse” koers die de partij vaart.

De opgestapte Labour-leden zijn voorstander van een zogenaamde ‘People’s Vote’, een tweede referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie (EU).