Sinds dit jaar heeft Brugge een nieuwe burgemeester. Dirk De fauw (CD&V) vervangt er Renaat Landuyt (sp.a). De fauw wil naar eigen zeggen met behulp van meer politieagenten harder optreden in de haven tegen criminele transitmigranten,  maar anderszijds ook een “menswaardigere” aanpak instellen, zo zegt hij in De Standaard. De razzia’s die werden uitgevoerd tijdens voedselbedelingen zullen worden gestopt. Tevens komt er een infopunt om asiel aan te vragen.

Onder Landuyt werden illegale transitmigraten stelselmatig strenger aangepakt. Er werden uitvoerige opsporingsacties uitgevoerd waarbij slaapzakken en rugzakken onmiddelijk vernietigd werden – om tentenkampen te voorkomen – en razzia’s vonden plaats bij voedselbedelingspunten. Dat wil de Fauw nu stoppen. Er komt ook een asielinfopunt, iets wat Landuyt steeds tegenhield.

Slaan en zalven in Brugge

Sinds de start van de asielcrisis wordt Zeebrugge geplaagd door criminele transitmigranten. “Ik zal niet dulden dat vluchtelingen en migranten stelen, geweld plegen of in woningen en garages inbreken. Wie strafrechtelijke inbreuken pleegt, moet worden gestraft”, zo vertelt De fauw echter vastberaden in De Standaard. “Maar tegelijk pleit ik ook voor een menswaardiger aanpak. Ik heb daarvoor al afspraken gemaakt met mijn korpschef.”

Het gaat onder meer om het stoppen van de razzia’s aan de kerk van pastoor Fernand Maréchal als er voedsel uitgedeeld wordt aan illegalen. Ook andere vrijwilligers en hulpverleners moeten ongestoord kunnen fungeren. “Ik geloof niet dat mensen uit Afrika en Azie naar Zeebrugge komen voor een bord soep. Zij willen naar het Verenigd Koninkrijk”, herhaalt de burgervader ook via Radio 1.

CD&V-burgemeester De fauw heeft al deal met De Crem

De opsporingsacties zullen nog plaatsvinden, maar kampeerspullen zullen niet langer onmiddellijk vernietigd worden. “Ik heb mijn korpschef gevraagd om die spullen systematisch een tijdje bij te houden. Voor mijn part mogen ook vrijwilligers ze komen ophalen.” Tot slot komt er een infopunt voor transitmigranten waar men juridische info kan verkrijgen, “ook over de mogelijkheid om asiel aan te vragen.”

Anderzijds zal men wel met meer middelen optreden tegen illegaal verkeer in de Zeebrugse haven. Er komen extra camera’s, intensere samenwerking met beveiligingsfirma’s en meer agenten, waarvoor al een akkoord zou zijn met Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V).

De reacties op de plannen van De fauw zijn even gemengd als te verwachten. Justitieminister en partijgenoot van De fauw, Koen Geens, zegt via Twitter dat het gaat om een “sterk signaal” van De fauw waarbij mensen die aan liefdadigheid doen worden met rust gelaten en criminelen gestraft. De rechtse oppositiepartij Vlaams Belang vindt dan weer dat “de enige échte oplossing met betrekking tot illegalen […] de onze [is]: Actief opsporen, oppakken, opsluiten, uitzetten, grenzen controleren.”