Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag in het Joods Museum, probeert andere gevangenen te radicaliseren. Dat zegt een voormalig gevangenisdirecteur en meldt Belga. “Hij had een duidelijke invloed op andere gedetineerden.” Moslimradicalisme is al langer aan een flinke opmars bezig in onze gevangenissen.

De 33-jarige Mehdi Nemmouche is een teruggekeerde Syriëstrijder en de vermoedelijke aanslagpleger op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier dodelijke slachtoffers vielen. Bij zijn arrestatie was Nemmouche in het bezit van een IS-vlag, een video waarin de aanslag werd opgeëist en kalasjnikovs die gebruikt waren bij de aanslag. Toch blijft Nemmouche stellig ontkennen de aanslag te hebben gepleegd.

Invloed op andere gedetineerden

Nemmouche zat in het verleden al verschillende keren in de gevangenis, waar hij telkens andere gevangenen probeerde te radicaliseren, zo blijkt. Dat verklaarde een voormalige gevangenisdirecteur verklaard op het proces van Nemmouche. “Uit de informatie die we uit de andere gevangenissen hadden gekregen, bleek dat hij daarvan in het verleden al blijk had gegeven. In Salon-de-Provence is hij wel verder geradicaliseerd.”

In de gevangenis probeerde Nemmouche zijn visie op een strenge, radicale islam op te dringen aan de andere gedetineerden. “Nemmouche was zeer intelligent en had een zeker charisma”, ging de directeur verder. “Hij had een duidelijke invloed op andere gedetineerden, onder wie Nacer Bendrer. Bendrer heeft zijn gedrag volgens mij op dat van Nemmouche afgesteld.”

Bovendien waarschuwde Nemmouche toen al over het feit dat hij in de toekomst een aanslag zou plegen. “Hij zei dat hij alleen in Allah geloofde en niet in de republikeinse waarden, en raadde ons aan hem neer te schieten, omdat hij na zijn vrijlating zoveel mogelijk ongelovigen zou doden. Hij voorspelde dat hij de jihad zou vervoegen en een zelfmoordaanslag zou plegen.”

Moslimradicalisme populair in gevangenissen

Islamitisch radicalisme is al enkele jaren aan een flinke opmars bezig in onze regio. Deradicaliseringscentrum Ceapire waarschuwt voor de grote gevaren van dat fenomeen. “De situatie is explosiever dan ooit”, aldus oprichter Ilyas Zarhoni. Hij vergelijkt de situatie met de Amerikaanse detentiekampen in Irak, waar Islamitische Staat geboren is. “De vergelijking klinkt misschien overdreven, maar vergis u niet, wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”

Teruggekeerde Syriëstrijders worden dan ook opgehemeld in onze gevangenissen. “Syriëstrijders worden vereerd als helden. Er werd zwaar gevochten in de gevangenis om een cel te mogen delen met Fouad Belkacem, de ideoloog van Sharia4Belgium die een pak Syriëstrijders voortbracht”, klinkt het. “Jihadi’s zijn niet alleen cool, de islam is ook de enige klare en heldere identiteit voor veel jongeren die zich niet helemaal Belg en evenmin helemaal Marokkaan voelen.”

Het probleem van radicaliserende jongeren wordt volgens Zarhoni ook alleen maar groter. In Antwerpen groeit een nieuwe radicaliseringsgolf van een omvangrijke groep jongeren die vaak zelfs amper 14 jaar oud zijn. “Ze vertonen veel gelijkenissen met de vorige generatie”, aldus Zarhoni. “Het enige verschil is dat velen nog extremer zijn dan de vorige generatie.”

Lees er hier meer over:

[DIEPGAAND] Moslimradicalisme populair in Belgische gevangenissen