Na bijna 6 maanden is het gerechtelijk onderzoek naar de alternatief-rechtse jongerengroep Schild & Vrienden “nog volop aan de gang”, zo laat het parket aan SCEPTR weten. Maar meer informatie – zelfs niet of men dichter staat – kon persmagistraat An Schoonjans, op vraag van de onderzoeksrechter, niet verstrekken. De populaire maar omstreden oprichter van de jongerengroep, Dries Van Langenhove, denkt echter dat het parket nodeloos “de zaak aan het rekken is om ze nadien aan een stille dood te laten sterven.” Dit zeker tot na de verkiezingen.

Bijna 6 maanden geleden, op 6 september, opende het Oost-Vlaamse parket – naar aanleiding van de veelbesproken PANO-reportage over Schild & Vrienden – een onderzoek naar de alternatief-rechtse jongerengroep. Er vonden die maand verschillende huiszoekingen plaats waarbij een aantal computers en gsm’s in beslag werden genomen. Tezelfdertijd nam UGent-rector Rik Van de Walle een ordemaatregel ten aanzien van Van Langenhove en werd er een tuchtprocedure opgestart.

“Onderzoek nog volop aan de gang”, maar geen nieuwe gekende onderzoekshandelingen sinds september

Momenteel is dat gerechtelijk onderzoek volgens het Oost-Vlaams parket nog altijd “volop aan de gang”: exact hetzelfde antwoord dat rond de jaarwisseling werd gegeven. Geen enkele bijkomende inlichtingen konden op vraag van de onderzoeksrechter worden verstrekt.

Van Langenhove zelf heeft echter geen kennis van nieuwe onderzoekshandelingen, zoals nieuwe huiszoekingen of zelfs ondervragingen. “In België werkt justitie zeer traag. Het zou me dan ook verwonderen mocht men de zaak snel afhandelen”, zo laat Van Langenhove tegenover SCEPTR optekenen. “[Maar] ik denk dat ze de zaak gewoon aan het rekken zijn om ze nadien aan een stille dood te laten sterven. Wij hebben niks verkeerd gedaan, dus kan het parket ook niets vinden.”

Rekt men onderzoeken tot einde verkiezingen?

“Het parket zou deze ganse zaak dus normaal gezien moeten seponeren, maar dat gaan ze zeker niet doen voor de verkiezingen. Dat zou mij immers een extra boost geven.” Eerder dit jaar maakte Van Langenhove bekend dat hij als onafhankelijke kandidaat de Vlaams Belang-Kamerlijst zal trekken in Vlaams-Brabant.

Ook de tuchtprocedure aan de UGent loopt, na een volledig semester, nog steeds zonder enige duidelijkheid rond een stand van zaken. Op het einde van dit academiejaar studeert Van Langenhove normaliter af.

ADVERTENTIE