Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) en Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) hekelen in een opiniestuk in De Morgen de bijzondere klimaatwet van Groen. “Met deze klimaatwet lijkt Groen eerder de ambitie te hebben om van auto’s een duur luxeproduct te maken voor de ‘happy few’ en een gerieflijk huis een privilege voor winnaars van Euromillions dan de wereldwijde opwarming effectief terug te dringen”, klinkt het fors.

Momenteel is er in de Kamer een bijzondere klimaatwet hangende. Dit door academici geschreven en door Groen gesteunde voorstel kan evenwel op veel kritiek rekenen. “Er staat een zevende staatshervorming op het spel: De bevoegdheden van de deelstaten inzake leefmilieu en klimaat worden volledig uitgehold en geüsurpeerd door dit voorstel”stelde V&W-Kamerlid Veerle Wouters vorige week. “De te bereiken doelstellingen worden immers federaal opgelegd. En dat allemaal in tijden van communautaire stilstand”. Daarnaast zouden er volgens de V&W-fractie zo’n 7 nieuwe instellingen bijkomen en krijgt de senaat een nieuwe rol.

“Blauw betalen aan groene taksen”

Parys en Van Bossuyt brengen in hun opiniestuk soortgelijke bezwaren naar voren. “Een bijzondere wet die de deelstaten oplegt welke doelstellingen ze moeten bereiken, met een senaat die tot leven wordt gewekt en een resem extra instellingen, zoiets klinkt niet meteen als een succesrecept”, halen de N-VA’ers aan.

Naast het institutionele kunnen Parys en Van Bossuyt de ‘klimaatfactuur’ niet smaken. “We [zullen] ons blauw betalen aan groene taksen. Vlaanderen heeft ongeveer 20 miljard euro geïnvesteerd om 6,7% hernieuwbare energie te produceren. Binnen 13 jaar moeten we voor Groen aan 32% zitten”, zo becijferen de parlementariërs in De Morgen. “Reken daarbij dat we nu al tot 2032 aan het betalen zijn voor de overgesubsidieerde zonnepanelen en 13 miljard euro moeten voor windmolenparken op zee, afhankelijk van de elektriciteitsprijs.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook het groene voorstel om tegen 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te laten rondrijden mag volgens de N-VA’ers in de prullenbak. Dit dwingt autobezitters er immers toe om hun oude, vervuilende, auto’s in het buitenland te verkopen. Hoewel ze daar voor verdere uitstoot blijven zorgen, verliest de Vlaamse autobezitter evenwel welvaart. “Kort samengevat is de kosten/baten-analyse negatief: met deze Klimaatwet lijkt Groen eerder de ambitie te hebben om van auto’s een duur luxeproduct te maken voor de ‘happy few’ en een gerieflijk huis een privilege voor winnaars van Euromillions dan de wereldwijde opwarming effectief terug te dringen”.

Pleidooi voor kernenergie

Zelf stellen Parys en Van Bossuyt voor om kernenergie in de energiemix te laten. “Net daardoor horen we bij de landen met de laagste CO2-uitstoot voor ons elektriciteitsproductiepark. Dat staat in schril contrast met de plannen van Groen die vele miljarden subsidies willen uitgeven om miljoenen tonnen extra CO2 de lucht in te blazen met de bouw van nieuwe gascentrales, en dat enkel om toch maar alle kerncentrales te kunnen sluiten”, klinkt het.

Naast kernenergie kijken de – zelfverklaarde – ‘ecolorealisten’ naar innovatie en de bedrijfswereld.  “ArcelorMittal en de petrochemie zijn deel van de oplossing, Groen ziet ze liever verdwijnen. Dat zijn minder jobs, maar ook meer uitstoot wanneer zo’n bedrijf naar China of de VS verhuist”, besluiten de N-VA’ers in hun opiniestuk voor De Morgen.

Calvo: ‘De Arcelors van deze wereld zullen CO2-heffing betalen’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE