De N-VA wil komaf maken met een aantal restricties die het Belgische winkelwezen beperken. Als het van de Vlaams-nationalisten afhangt, mag elke winkel steeds open zijn tot 21u00. Elke dag. Dus ook geen verplichte sluitingsdag meer. Dat stellen N-VA-Kamerleden Valerie Van Peel en Werner Janssen voor in het parlement en De Zondag. Het voorstel krijgt tractie bij regeringspartij Open Vld, dat het voorstel steunt.

De N-VA, sinds eind vorig jaar niet langer een onderdeel van de federale regering, wil alsnog in het kleine aantal weken tot aan de nieuwe verkiezingen in mei wegen op het beleid. Een belangrijk domein hierbij is de wetgeving rond de openingstijden van winkels. Thans mogen winkels, die niet in een toeristisch centrum liggen, open zijn van 05u00 tot 20u00. Op vrijdagen en de werkdagen voor een feestdag mag dat tot 21u00. Maar N-VA wil van die laatste uitzonderlijke mogelijkheid de regel maken, voor elke dag in de week. Winkels zouden dus 7/7 moeten kunnen open zijn.

N-VA en Open Vld over restricties openingsuren: “Betuttelend en absurd”

Volgens de N-VA zal dat de werkdruk niet verhogen, maar net flexibiliteit verschaffen aan handelaars waardoor men de werk/leven-balans kan optimaliseren. “Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt”, aldus Van Peel in De Zondag. “De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen.”

Bij Open Vld zijn ze alvast enthousiast over het voorstel van de N-VA, al haalt men op Twitter aan dat de liberalen al eens een gelijkaardig voorstel in 2016 indienden, en daar toen geen steun voor vonden bij N-VA. Burgemeester van Kortrijk en Kamerlijsttrekker in West-Vlaanderen voor Open Vld Vincent Van Quickenborne vindt de huidige regels in ieder geval “betuttelend” en “absurd”, zo laat hij optekenen via Radio 1. “Geef mensen meer vrijheid, dan zullen ze gewapend zijn tegen de concurrentie van het internet. […] Het internet kent geen sluitingsuren. Geef zelfstandigen de kans om open te zijn tot 21 uur of 22 uur ‘s avonds. Avondshopping is een succes, de eerste zondag winkelen is ook een groot succes.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Niet iedereen is echter tevreden over het voorstel. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt de voordelen die Open Vld en N-VA naar boven halen “zeer kort door de bocht” en die kunnen “vooral zorgen voor heel wat personeelsproblemen”, aldus NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in een mededeling. Zij stelt dat atypische openingsuren obstakels opleveren inzake het vinden en het (extra) betalen van personeel. “We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven.”