De N-VA lijkt het gehad te hebben met het verzwijgen van bepaalde feiten in de reguliere pers. Eerder deze week bleek hoe een zwangere vrouw werd aangevallen in Deurne in de gang van haar appartement. Aanvankelijk meldde Het Laatste Nieuws dat het om “twee moslima’s en hun Marokkaanse vrienden” ging, maar dat werd al snel gewijzigd naar iets non-descriptief. De krant deed dit omdat ‘de afkomst of religie niet relevant’ zou geweest zijn. Wat later bleek de hoofdverdachte echter Sirajeddine E. M., een IS-aanhanger die in 2015 nog een aanslag probeerde te plegen. “Ook de waarheid heeft z’n rechten”, zo reageert Koen Metsu, N-VA-Kamerlid en terreurexpert voor zijn partij, nu via SCEPTR.

In Deurne is zondag een zwangere vrouw zwaar toegetakeld door een groep allochtonen. Opmerkelijk: Het Laatste Nieuws meldde aanvankelijk dat de daders “twee moslima’s en hun Marokkaanse vrienden” waren, maar veranderde dat twee uur later naar “twee vrouwen en hun vrienden”. Niet veel later bleek de hoofdverdachte – die de vrouw in de buik stompte – echter niemand minder dan Sirajeddine E. M. te zijn: de zogenaamde ‘snapchat-jihadi’, die in 2015 werd verhinderd om een aanslag te plegen in Antwerpen en vorige week nog klacht indiende na een hack van zijn gsm, waaruit bleek hoe radicaal hij nog steeds is. Frappant, want na de zelfcensuur liet HLN via Facebook nog weten enkel de “afkomst of religie [te] vermelden wanneer die relevant zijn voor de feiten.”

Volgens Kamerlid Koen Metsu (N-VA) wordt het “lastig” om de zelfcensuur in de reguliere pers toe te wijzen aan “een zekere naïviteit”, maar begint het meer en meer te lijken op een patroon dat zich toont telkens “als iemand een vervelende aan de islam gerelateerde praktijk aan de kaak wilt stellen.” Hij roept tevens op tot strengere straffen en langere terbeschikkingstelling van de strafrechtbank voor jihadisten.

Langere straffen, en 15 jaar lange terbeschikkingstelling

Volgens Metsu, sinds lange tijd expert terreurbestrijding voor de N-VA, gaan we te laks om met jihadisten. “Getuige daarvan dat we ‘das nicht schaffen’, zoals Justitieminister Koen Geens en Aberkan dat wel pretenderen (de Belgische hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan zei eerder deze week dat we de gevangen IS-jihadisten met onze nationaliteit in het Midden-Oosten perfect kunnen opvangen in onze gevangenissen, red.)”, zo vertelt de N-VA’er. “In grootstad Antwerpen zijn onze politiedienst en inlichtingen zodanig professioneel georganiseerd dat ik alle vertrouwen heb [in hun kunde]. Maar de strafmaat is te kort en ik ben [daarom] ook voorstander van jarenlange terbeschikkingstelling voor de strafrechtbank. Komt erbij dat door de wet-Lejeune deze geradicaliseerde gedetineerden veel te vroeg kunnen vrijkomen.”

Die terbeschikkingstelling, hetgeen een bijkomende straf is waarbij de veroordeelde onder de voogdij komt te staan van de strafuitvoeringsrechtbank, moet “voor een periode van 15 jaar op zijn minst” ingesteld worden. “[Nu] wachten [ze] gewoon hun tijd af, zonder dat er actief op hen [in]gewerkt wordt. Als Aberkan anders pretendeert, mag hij aantonen hoe hij alle geradicaliseerden vandaag de dag aan het ‘disengageren’ is.”

Metsu ziet systematiek in censuur reguliere pers: “In de jaren ’90 zou je het nog een zekere naïviteit kunnen toedichten, maar niet langer”

Machteld Zee omschreef vroeger dit opzettelijk niet vermelden van de origine van de daders als ‘nuttige ongelovigheid’. In de jaren ‘90 zouden we nuttige ongelovigen nog een zekere naïviteit kunnen toedichten, maar dat wordt nu, een kwarteeuw later, steeds lastiger”, bedenkt Metsu. “Het lijkt erop dat steeds als iemand een vervelende aan de islam gerelateerde praktijk aan de kaak wilt stellen, de discussie meteen gestaakt dient te worden met de woorden: ‘Het heeft niets met de islam te maken’.”

“Zo kreeg ik afgelopen zondag van Servais Verherstraeten (CD&V-fractievoorzitter in de Kamer, red.) het verwijt dat ik niet mocht stellen dat Benjamin Herman geradicaliseerd zou zijn. Het feit dat hij (tijdens de aanslag in Luik vorig jaar, red.) vlak voor hij twee politieagentes in koelen bloede neerschoot ‘Allahoe akbar’ riep, zal louter toeval geweest zijn, klaagt de N-VA’er verder aan. Bart Somers (fractieleider Open Vld in het Vlaams Parlement, red.) bejegende mij enkele minuten later [negatief door te stellen] dat de messentrekker die eerder deze maand nog enkele slachtoffers maakte in Mechelen enkel maar een psychische storing had. Voor hem was dit geen gewelddadige islamist, maar een Mechelaar, die niet alles op een rijtje had. […] ‘Zijn niet alle gewelddadige geradicaliseerden onderhevig aan een psychologische storing?’, vraag ik me dan af.” Dit “terwijl ongelovigen doden toegestaan is onder de Sharia”.

(Lees verder onder de tweet.)

Metsu wil echter nog niet opgeven en roept op tot openheid en eerlijkheid in verslaggeving. “Ik voel aan dat er langzaam maar zeker meer enthousiasme ontstaat bij alle geledingen binnen de maatschappij (man, vrouw, autochtoon, Westerse allochtoon, jong, oud…) om deze bedreigende vorm van islamisering tegen te gaan”, zo besluit Metsu. “Want dit zijn niet zomaar incidenten, neen, dit is een daadwerkelijk probleem dat ons allen aanbelangt. […]” Volgens het Kamerlid zijn er “keurige experts ter linkerzijde, of het nu een bepaald slag chique progressieven, academici of journalisten behelst”, die bepaalde zaken willen goedspreken of wegmoffelen. Maar “ook de waarheid heeft z’n rechten”.

Lees ook:

‘Snapchat-jihadi’ achter geweld tegen zwangere vrouw in Deurne

Koen Metsu (N-VA): Qatar financiert Moslimbroeders