Ontslagnemend premier, Charles Michel (MR), zal als officiële leider van de Franstalige liberalen naar de verkiezingen trekken. Het doel? Michel, na de verkiezingen, de gesprekken voor een nieuwe regering laten aanvatten. Op die manier maakt hij, als partijvoorzitter, meer kans op een hernieuwd verblijf in de 16. MR-vicepremier Didier Reynders trekt de Brusselse Kamerlijst en Olivier Chastel gaat voor de Europese lijst, zo weet De Standaard.

Vanmorgen werden de MR-lijsttrekkers voor de nationale en regionale verkiezingen voorgesteld. Hoewel zusterpartij Open Vld veel inspanningen deed voor een genderevenwicht bij de lijsttrekkers, trekt bij de MR geen enkele vrouw een Kamerlijst. Integendeel, met Didier Reynders (Brussel), Charles Michel (Waals-Brabant), David Clarinval (Namen), Benoît Piedboeuf (Luxemburg), Daniel Bacquelaine (Luik) en Denis Durcarme (Henegouwen) hebben de Franstalige liberalen volgens BELGA alleen maar mannelijke, federale, lijsttrekkers.

Compromis tussen kamp-Reynders en kamp-Michel

De huidige lijstvorming lijkt volgens De Standaard een compromis te zijn tussen het kamp-Reynders en het kamp-Michel. Zo werd er aanvankelijk geopperd om Michel de Brusselse Kamerlijst te laten trekken, een beschermde plaats die Reynders enkele maanden daarvoor al had geclaimd. De MR-vicepremier zou, in dat scenario, naar de Europese lijst moeten verhuizen.

Echt warm werd Reynders van dit scenario evenwel niet. De reden? Het is niet mogelijk om én minister én Europees Parlementslid te zijn. De MR-vicepremier zou dan ook ontslag moeten nemen als minister, iets wat hem zou verwijderen van de Belgische politiek.

(Lees verder onder de tweet.)

Het kamp-Reynders daarentegen was van mening dat alle kopstukken de lijst moeten trekken op die plaats waar de kiezers dat verwachten. In het kamp-Michel pleitte men daarentegen voor een gedurfde beslissing. Met Michel als lijsttrekker in Waals-Brabant, Reynders in Brussel en Chastel Europees werd er voor de optie-Reynders gekozen. Evenwel, door Michel het voorzitterschap te gunnen komt de partij opnieuw in de schijnwerpers te staan. Daarnaast start de premier in een goede positie om zichzelf op te volgen. Zo zal hij bij de komende formatie naar alle waarschijnlijkheid de gesprekken namens de MR leiden.

ADVERTENTIE