Premier Charles Michel (MR) blijft twijfel uiten over het VN-rapport dat begin deze maand werd gepubliceerd. Daarin werd gesteld dat België beter haar excuses zou aanbieden voor de rol die het speelde in de kolonisering van Congo, de economische exploïtatie ervan en de wreedheden die werden begaan onder vorst Leopold II. Dit niettegenstaande ‘Congo Vrijstaat’ tot 1908 geen kolonie van België was, maar een persoonlijke vazalstaat van Leopold II. Michel noemt het rapport “erg vreemd”, zo citeert VRT NWS.

Begin deze maand bezocht een VN-werkgroep België. Dit ik functie van een onderzoek naar ‘discriminatie, xenofobie en racisme tegenover mensen van Afrikaanse origine’. Conclusie? België moet haar excuses aanbieden voor haar rol in de kolonisering van Congo en de misdaden die tijdens dit “donker hoofdstuk” van onze geschiedenis plaatsvonden. Alleen, “volgens onze informatie heeft [deze werkgroep] geen academische instanties ontmoet. Dat zou toch erg vreemd zijn”, zo vroeg Michel zich dinsdag af in de Kamer.

Premier Michel “perplex” over Congo-rapport VN

De premier stond verder “perplex” over de toon van de tekst – die overigens nog niet definitief is, maar verder dit jaar wordt afgewerkt. Michiel stelt dat de tekst een “aanstootgevende” taal gebruikt en is geschreven in aanvallende bewoordingen, met eenzijdige bedenkingen.

Onze eerste minister erkent wel dat kolonialisme een onderdeel is van onze geschiedenis, maar vraagt wel dat alles in zijn historische context kan gezien worden. Net dat moet volgens Michel door academici met “ernst, nauwkeurigheid en objectiviteit” onderzocht en geanalyseerd worden.

(Lees verder onder de tweet.)

Het parlement kan hier een initiatief innemen, vindt de premier. Eerder deze maand liet CD&V-senator Sabine De Bethune nog weten dat ze een resolutie (hetgeen niet bindend is) voorbereidt, die aanraadt om middelen vrij te maken voor wetenschappelijk onderzoek naar de exacte rol van België in Congo.

Lees ook:

De Wever voorstander van excuses voor Congo door de koning