Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft flink wat wenkbrauwen doen fronsen in ons oostelijk buurland. De machtigste vrouw van Europa liet namelijk uitschijnen dat Rusland wel eens achter de klimaatjongeren zou zitten, die net als in ons land grote protesten organiseren en hun klaslokalen daarbij links laten liggen. Even later nuanceerde de woordvoerder van Merkel echter de uitspraken.

Ook in Duitsland betogen duizenden scholieren en studenten tegen het klimaatbeleid. Terwijl hier de ‘klimaatspijbelaars’ op donderdag de lessen laten voor wat ze zijn om te gaan protesteren, is het bij onze oosterburen op ‘Freitag für die Zukunft’ dat men actie voert. Maar niet iedereen vertrouwt het spontane karakter van die manifestaties, blijkt nog maar eens. Merkel waarschuwde voor de bedreiging van “hybride oorlogsvoering” die uitgaat van Rusland met als voorbeeld de klimaatdemonstraties van Duitse jongeren. De uitingen doen denken aan het recent incident rond voormalig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V), die eerder deze maand eveneens haar twijfels liet merken over de ‘klimaatspijbelaars’ en hun ondersteuning. Zij moest een weinig later opstappen.

Merkel ziet hand van Rusland in acties klimaatjongeren

Tijdens een spreekbeurt op de München Veiligheidsconferentie zaterdag waarschuwde Merkel voor de verborgen tactieken die Rusland zou hanteren in het Westen. Ze benoemde die tactieken “hybride oorlogsvoering”: Een mengeling van cyberoorlogsvoering en sluwe desinformatiecampagnes, die “elke dag in elk Europees land gevoeld kan worden”. Die oorlogsvoering zou tevens “moeilijk te detecteren zijn, omdat je plots bewegingen hebt waarvan je nooit had vermoed dat die ineens zouden verschijnen.

“In Duitsland protesteren nu kinderen voor klimaatbescherming”, zo ging de Duitse leider verder. En terwijl Merkel wel vindt dat dit thema van groot belang is, “is het niet in te beelden dat alle Duitse kinderen, na jaren en zonder hulp van buitenaf, ineens op het idee gekomen zijn dat ze deel moeten uitmaken van dit proces”.

Terugslag en inslikking

De uitspraken konden al snel op een regen van kritiek rekenen, niet in het minst bij de klimaatactivisten zelf. ‘Fridays For Future Germany’, de grootste organisatie in Duitsland achter de klimaatprotesten, liet op Twitter duidelijk verontwaardiging blijken. “Merkel noemt ons in één adem op samen met hybride oorlogsvoering”, zo luidde de tweet. “Dit nemen we niet. Wij zijn een zelfgeorganiseerde beweging van studenten.” Steffen Seibert, de woordvoerder van Merkel, mocht al snel puin ruimen, benadrukkend dat Merkel de beweging “uitdrukkelijk ondersteunt”. Seibert voegde eraan toe dat Merkel de klimaatjongeren louter aanhaalde als een “voorbeeld van mobilisatie door sociale mediacampagnes”.

Opvallend, tijdens dezelfde speech door Merkel liet de bondskanselier ook uitschijnen dat Rusland (opnieuw) een goeie partner van Europa kan worden in de nabije toekomst, ondanks de “illegale annexatie” van de Krim en het overtreden van een verbod op korte afstandskernwapens. Die uitspraak komt er te midden van een onenigheid met Amerikaans president Donald Trump (Rep.) over het nieuwe, strengere Iranbeleid en trans-Atlantische handel.

Begin deze maand deed Joke Schauvliege gelijkaardige uitspraken over de Belgische ‘Klimaatspijbelaars’ van Youth for Climate. Hun klimaatbetogingen zouden doorgestoken kaart zijn en heimelijk georganiseerd zijn door radicaal linkse organisaties en natuurbewegingen. Schauvliege zou hiervoor van Staatsveiligheid bevestiging hebben gekregen, maar korte tijd en bakken kritiek later trok ze die woorden in. Dit mocht echter niet baten, want Schauvliege zou op 5 februari in tranen ontslag nemen.