De voorzitter van de Duitse Steden-en Gemeentenbond (DStGB), Uwe Brandl (CSU), uitte tegenover de Duitse krant Welt zijn bedenkingen over de integratie van migranten bij onze Oosterburen. Dat bericht het Oostenrijkse Kronen Zeitung. Hij stelt dat slechts een klein deel van hen interesse heeft om zich in de samenleving te integreren. Daar moet iets aan gebeuren, want “het lelijke alternatief is parallelle samenlevingen,” waarschuwt hij.

Brandl vertelde de Duitse kwaliteitskrant dat hij de kwestie van integratie “zeer dubbel” ziet. Volgens hem zouden de structuren om migranten te ondersteunen wel werken. Maar: “Functionerende integratie vereist ook de bereidheid om actief deel te nemen”, klinkt het. “De meerderheid van de immigranten is niet geïnteresseerd in onze aanbiedingen.” Brandl is sinds 2018 voorzitter van de DStGB. Hij is zelf ook al 25 jaar burgemeester van de Beierse gemeente Abensberg en spreekt dus uit eigen ervaring.

“Het lelijke alternatief is parallelle samenlevingen”

Als oplossing stelt hij voor om migranten nog actiever te doen integreren.“Eigenlijk zou men er alles aan moeten doen om mensen onmiddellijk op te leiden en aan het werk te zetten. Dat zou de beste leerschool zijn om ons sociale systeem en onze taal te leren kennen. Zoals de zaken er nu voorstaan, zal een groot deel van de immigranten op lange termijn in de sociale zekerheid blijven.”

Brandl eist dan ook voorzieningen vanaf de “eerste dag”, zoals bijvoorbeeld taalonderwijs. Deze moeten plaatsvinden “ongeacht het verblijfsperspectief”. Zoals het er nu voorstaat is het verblijfsperspectief immers niet voorspellend voor de verblijfsduur en men kan volgens Brandl niet aannemen dat “de terugkeerquota aanzienlijk zullen stijgen”. Ook de economie moet bijspringen om migranten te doen integreren door opleidingen en jobs aan te bieden. “Het lelijke alternatief is parallelle samenlevingen,”, zo waarschuwt hij.