De samenwerking tussen de in opspraak gekomen N-VA’er, Melikan Kucam, en het Belgische consulaat te Beiroet verliep niet vlekkeloos. “Helaas liep er regelmatig wel iets fout en heb ik me vaak kwaad moeten maken”, citeert de krant De Morgen uit de correspondentie van het kabinet-Francken met de Belgische consul in Libanon. 

Vanaf zijn aantreden maakte ex-staatssecretaris Theo Francken veelvuldig gebruik van humanitaire visa om Syrische christenen naar België te halen. Om mensen te selecteren die in aanmerking kwamen voor een dergelijk humanitair visum deed Francken onder meer een beroep op de christelijke organisatie Sant’Egidio. Ook Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam functioneerde als tussenpersoon. Alleen zou de N-VA-militant, in tegenstelling tot Sant’Egidio, grof geld hebben gevraagd om personen op de lijsten te plaatsen.

“Vaak kwaad moeten maken”

Het merendeel van de humanitaire visa werd in Libanon, op het Belgische consulaat te Beiroet, uitgereikt. Dit verliep, zo blijkt volgens de krant De Morgen uit de correspondentie van het kabinet-Francken met de Belgische consul, niet vlekkeloos. “Hij heeft al verschillende groepen geholpen”, schreef een medewerkster van Francken over Kucam. “Helaas liep er regelmatig wel iets fout en heb ik me vaak kwaad moeten maken”.

Ook kreeg Kucam in Libanon een ‘supervisor’. Het doel? Vermijden dat de consul en zijn diensten “voortdurend last hadden van personen die kwamen en gingen wanneer ze zin hadden of niet altijd de nodige documenten bij hadden”. Een mail van “[praktische aard]”, klinkt het nu bij de woordvoerder van Francken.

Kucam blijft aangehouden

Kucam zelf verblijft al zo’n vijf weken in de cel. Gisteren werd zijn verzoek tot invrijheidstelling door de Kamer van inbeschuldigingstelling (KI) afgewezen. “Wij zijn van mening dat zijn aanhouding niet langer noodzakelijk is voor het onderzoek, maar het openbaar ministerie en de KI denken daar blijkbaar anders over. We hopen dat de maand die hij nu langer in voorhechtenis moet doorbrengen, goed benut wordt. Hopelijk worden confrontaties uitgevoerd tussen onze cliënt en de mensen die klacht tegen hem indienden”, verklaarde zijn advocaat Walter Damen tegenover BELGA. Kucam zelf blijft ontkennen dat hij ooit werd betaald voor zijn rol in het toekennen van humanitaire visa.