In Mechelen zijn acht personen gearresteerd voor de brandstichting van verschillende politievoertuigen. Het zou gaan om allochtonen die wraak willen nemen op de politie nadat zij midden februari Mohamed E.O. doodschoten, toen die in een supermarkt mensen te lijf ging met een mes. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De afgelopen weken werden in Mechelen op korte tijd verschillende voertuigen in brand gestoken. Vorige week dinsdag werd opnieuw brand gesticht in twee bestelwagens van de politie. Meteen ging het gerucht dat het zou gaan om vergeldingsacties, omdat de politie de 35-jarige Mohamed E.O. uit Mechelen had doodgeschoten toen die in een supermarkt willekeurige mensen te lijf ging met een mes.

Wraakacties?

Verschillende bronnen melden aan Het Laatste Nieuws dat er inderdaad sprake zou zijn van wraakacties. Zo zou er opgeroepen zijn om ‘zich te verzetten’ tegen de politie, een oproep die door allochtone jongeren opgevolgd zou zijn door het in brand steken van politievoertuigen. Op sociale media doken filmpjes op van allochtonen jongeren die brand stichten, en vervolgens anderen aansporen om hun voorbeeld op te volgen.

Inmiddels werden 11 verdachten geïdentificeerd en gearresteerd door de politie. “Negen werden uiteindelijk voor de onderzoeksrechter geleid”, aldus parketwoordvoerster Lieselotte Claessens aan Het Laatste Nieuws. “Acht werden er aangehouden door de onderzoeksrechter. Een iemand werd na verhoor in vrijheid gesteld onder strikte voorwaarden.”

Onder de verdachten zit ook de 25-jarige Yassir E.G., een bekende naam bij de politie vanwege zijn bijzonder rijkgevuld strafregister. Ook de andere verdachten zouden gekend zijn bij politie en veiligheidsdiensten voor eerdere criminele feiten.