In Zeebrugge kwamen afgelopen zondagnamiddag zo’n 400 mensen op straat in de zogenaamde ‘Mars voor de Veiligheid’. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De mars, die zonder incidenten verliep, was een protest tegen de alsmaar toenemende criminaliteit en overlast van illegale migranten in de regio. Ook Dries Van Langenhove tekende present en sprak de menigte toe.

Havenstad Zeebrugge wordt al enkele maanden geteisterd door criminaliteit en overlast van het talrijk aantal illegalen dat er verblijft. Het gaat om zogenaamde transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) die via onze kuststeden proberen Groot-Brittannië proberen te bereiken. Vaak kregen ze al één of meerdere uitwijzingsbevelen, maar gaven ze daar geen gehoor aan.

Er zouden ruim 200.000 illegalen verblijven in ons land, en die zorgen in toenemende mate voor overlast. Zeker in Zeebrugge, gezien haar geografische ligging een trekpleister voor transitmigranten, ondervindt men dagelijks de gevolgen van de illegalen die er verblijven. Diefstallen en inbraken zijn er dagelijkse kost, maar ook steekpartijen en aanrandingen zijn er niet zeldzaam meer.

Mars voor Veiligheid

Voor een groot deel van de inwoners van Zeebrugge is het genoeg geweest. Daarom organiseerden ze afgelopen zondag een ‘Mars voor de Veiligheid’ om aandacht te vragen voor de problematiek. “Wij zijn bezorgd om het lot van de inwoners”, sprak initiatiefnemer Jordy Commeyne de menigte toe. “Ze maakten al een moordpoging mee op een 44-jarige man en ook de verkrachting van een jonge vrouw. Op burgemeester Dirk De Fauw (de Brugse CD&V-burgemeester die het overnam van sp.a’er Renaat Landuyt, red.) moeten we echter niet rekenen. Hij verzekert liever de humane behandeling van transmigranten.”

Uiteindelijk daagden zo’n 400 Zeebruggenaren op voor de mars. De politie was voorbereid op de mars en was in grote getale aanwezig, zelfs met een waterkanon. Tot incidenten kwam het echter niet. De mars verliep rustig.

Opvallende aanwezige was Dries Van Langenhove, de onafhankelijke lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant en bekende rechtsnationalistische activist. Op het einde van de mars nam Van Langenhove het woord. “Deze buurt wordt al een tijd lang geterroriseerd door illegale criminele bendes en dat is enkel te danken aan een nalatig politiek beleid”, aldus Van Langenhove.

Lees ook:

Nieuwe burgemeester Brugge wil illegalen “humaner” aanpakken

Man (44) neergestoken door groep illegalen in Zeebrugge

Vrouw aangerand door illegale transitmigrant in Zeebrugge

Illegalen teisteren Zeebrugge: Inbraken, diefstallen en aanranding