In januari hebben in ons land maar liefst 2.765 mensen asiel aangevraagd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen en verslaggeving van Sudinfo en Het Laatste Nieuws. Het betreft het hoogste aantal in maar liefst 3 jaar, toen Europa nog middenin de asielcrisis zat. Huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) kondigt een nieuwe ontradingscampagne aan, maar haar voorganger Theo Francken (N-VA) is meedogenloos kritisch. Dit onder meer omdat onder De Block de dagelijkse quota (50 asielaanvragen per dag) werden gestaakt.

Terwijl Francken die quota had ingesteld (vanaf november 60 per dag, in december 50 per dag) werden de laatste twee maanden van 2018 relatief kalme maanden wat betreft asielaanvragen. In december vroegen zo ‘slechts’ 1.253 migranten asiel aan, hetgeen het laagste cijfer in een hele poos was, maar na het aftreden van Francken omwille van de Marrakesh-crisis ontspoorden de zaken en schoten de verwerkingscijfers al snel tot 200 per dag. En januari bleek al helemaal een recordmaand: Bijna 3.000 mensen vroegen asiel aan, waarvan velen Palestijnen. Francken verwacht dat dit cijfer alleen maar zal stijgen.

De Block wil nieuwe ontradingscampagne starten

Op het kabinet van De Block relativeert men echter de cijfers, en stelt men dat de omvang nu van dezelfde grootteorde is als in oktober 2018. “De stijging die onder mijn voorganger was ingezet, zet zich dus door”, zo vertelt de liberale minister via Het Laatste Nieuws die meerdere redenen aanhaalt. “Er is de achterstand, veroorzaakt door de illegale quota van december (De Block gebruikt het woord illegaal omdat het quotum van Francken door de Raad van State werd geschorst, red.), in december was er een vertraagde instroom doordat het asielloket met de feestdagen gesloten was, en er is de verhoogde instroom van Palestijnen.” 

De Block wil nu een nieuwe ontradingscampagne starten en haalt daarbij successen aan die werden geboekt op Facebook bij Palestijnse groepen in de Arabische Golf. Bovendien werd reeds begin december beslist dat de aanvragen van Palestijnen strenger zouden worden beoordeeld.

Francken: “Maggie De Block heeft [in december] grote verklaringen afgelegd, maar de cijfers waren toen zo laag omdat ik quota had ingesteld”

In een interview in Sudinfo haalt Francken echter fel uit naar De Block. Volgens de N-VA-topper bevindt België zich in een “unieke asielcrisis in Europa” met een “ongeziene stijging” van het aantal asielaanvragen. “Mevrouw De Block heeft [in december] grote verklaringen afgelegd, maar de cijfers waren toen zo laag omdat ik quota had ingesteld”, zo klaagt Francken aan. “Die zijn van kracht gebleven tot 10 december. Ook is het asielloket op het einde van de maand maar enkele dagen open geweest door de feestdagen. Maar vanaf het moment dat mevrouw De Block het heeft overgenomen, zijn de quota geschrapt en is [mijn] ontradingscampagne offline gehaald. Nu pas zullen de cijfers echt stijgen.”

De ex-staatssecretaris voegt daar aan toe dat de asielaanvragen in oktober inderdaad ook hoog waren, maar dat hij net daarom de quota invoerde.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE