Vanmorgen bereikten de sociale partners, na zo’n 20 uur onderhandelen, een ontwerp van interprofessioneel akkoord (IPA). Hoewel er zowel voor de werkgevers- als werknemersorganisaties ‘eten en drinken’ inzit, zal niet iedere vakvereniging het akkoord verdedigen. “We hadden hogere verwachtingen over de minimumlonen”, stelt algemeen ABVV-secretaris Miranda Ulens tegenover BELGAMinister van Werk, Kris Peeters (CD&V), hoopt dan weer dat de regering dit compromis kan bevestigen. De waarde van een IPA is niet te onderschatten”, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend.

In het voorgestelde IPA zullen de lonen dit en volgend jaar met maximum 1,1 procent bovenop de index mogen stijgen. In totaal, inclusief de index, is er sprake van een stijging van zo’n 4,54 procent. Daarnaast zullen ook de minimumlonen met 1,1 procent stijgen oftewel tien cent per uur. De socialistische vakbond ABVV had evenwel een forsere stijging vooropgesteld. Zo moesten de minimumlonen met minstens tien procent toenemen.

Naast een stijging van de lonen krijgen werknemers een verruimde tussenkomst bij hun trein-, tram- en busticket en mogen er meer overuren worden gepresteerd. Zo zal het aantal vrijwillige overuren kunnen stijgen van 100 naar 120 uren per jaar. Ook de uitkeringen zullen stijgen. De laagste nemen met 2,4 procent toe, de hoogste met 1,1 procent.

Werkgevers verdedigen akkoord, vakbonden verdeeld

De socialistische vakbond ABVV zal het akkoord aan hun achterband voorleggen. Van een verdediging is evenwel geen sprake. “Er zitten verschillende elementen in, we zullen zien wat de achterban zegt”, stelt Ulens tegenover BELGA. Volgens haar had het ABVV “hogere verwachtingen over de minimumlonen”“Het was geen evident overleg, in een moeilijke context. Het evenwicht zit in alle elementen”, klinkt het. De liberale vakbond zal, dixit Mario Coppens, het ontwerpakkoord wél verdedigen. “Het is een verdedigbaar akkoord”, stelt de nationale voorzitter van het ACLVB tegenover BELGA“Er zit stof in. Of dat zal volstaan, zullen we zien”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

De werkgeversorganisaties zullen het ontwerpakkoord daarentegen wel verdedigen. “Dit is een fijne deal, met een evenwicht tussen economische, sociale en ecologische aspecten”, citeert BELGA VBO-bestuurder Pieter Timmermans. Ook gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny Van Assche, kan zich in het akkoord vinden. “Dit is absoluut een evenwichtig akkoord, met goede zaken voor zowel de werknemer als de werkgever”, stelt Van Assche.

Peeters: “Dit akkoord heeft grote waarde”

Volgens vakminister Kris Peeters (CD&V) moet de regering het loonakkoord “zeer zeer ernstig” nemen. “Dit akkoord heeft grote waarde. Hier is ook de sociale vrede aan gekoppeld”, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend. Zomaar aan het akkoord morrelen kan volgens hem niet.