Er is toch nog extra marge in de evolutie van de lonen dit jaar en het volgende. Uit nieuwe berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) zou blijken dat de lonen de komende twee jaar telkens met maximaal 1,1 procent kunnen stijgen. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Maandag onderhandelen de sociale partners opnieuw over de loonnorm. De gesprekken daarover waren afgesprongen in januari. De vakbonden waren toen niet tevreden met een loonsverhoging van 0,8 procent voor dit en volgend jaar. De nationale staking op 13 februari was er het gevolg van.

Lage inflatie

Maar de lager dan verwachte inflatie biedt nu misschien uitkomst. Hierdoor ontstaat er ruimte om de lonen extra te verhogen. Het CRB zette zich opnieuw aan het rekenen en kwam uit op een loonsverhoging van 1,1 procent in plaats van 0,8, een stijging van 0,3 procentpunt. Dit komt neer op exact dezelfde loonnorm als die van twee jaar terug.

‘Tot de finish’

Op basis van deze maximale loonnorm starten de sociale partners in de Groep van Tien na het weekend de onderhandelingen weer op. Het blijft echter afwachten of de vakbonden deze nieuwe loonnorm, mogelijk aangevuld met nog extra netto koopkrachtverhogingen, zullen aanvaarden.

Naast het loonoverleg, zullen ook een aantal andere zware thema’s aan bod komen maandag, zoals de SWET-regels (het voormalige brugpensioen) en de zogenaamde ‘landingsbanen’. Ook de welvaartsenveloppe voor de uitkeringen dient nog te worden verdeeld. Men is echter vastberaden om maandag te onderhandelen ‘tot de finish’.