Normaliter zou ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), een lezing geven in Verviers (Wallonië). Zo’n honderd linkse manifesten, inclusief burgemeester Muriel Targnion (PS), ‘protesteerden’ evenwel tegen de N-VA’er zijn aanwezigheid. Ofschoon de politie-inzet escaleerde volgens BELGA de situatie omstreeks 20.30. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet [garanderen]”, reageert Francken op Twitter.

De woorden ‘Francken’ en ‘lezing’ gaan relatief vaak gepaard met twee andere woorden: (radicaal-)links protest. Zo werden in het verleden onder meer lezingen van Francken aan de UGent en de VUB verstoord door studentenacties. Ook in Verviers zou de N-VA’er een ‘warm’ welkom krijgen. Zo kwamen zo’n honderd linkse manifesten, inclusief plaatslijk PS-burgemeester Muriel Targnion, protesteren tegen de aanwezigheid van de N-VA-politicus.

Francken: “Politie kan mijn veiligheid niet garanderen”

Ofschoon de massale politie-inzet, kreeg de situatie al snel een grimmig karakter. Zo werd er met terrasmeubilair van een hotel gesmeten. Omstreeks 20.30 uur begon de situatie te escaleren. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet [garanderen]. […] Lezing geannuleerd”, klink het op Twitter bij Francken. “Hallucinante enggeestigheid. Democratie?”. 

Tegenover BELGA stelt burgemeester Targnion dat de politie haar werk deed. “Ze moet voorkomen dat het tot gewelddadige confrontaties komt tussen links en rechts. Wij van links moeten democratische middelen gebruiken en niet extremistische om onze stem te laten horen”, klinkt het.