In een interview met het weekblad Knack heeft de Franse toppolitica Marine Le Pen – voorzitster van het rechtse Rassemblement National (RN), het vroegere Front National – haar licht laten schijnen over de aanstaande EU-verkiezingen en de tegenstellingen die leven in het Europees Parlement (EP), alsook de Belgische politiek. “Dat de Belgische regering uiteindelijk is gevallen, is te danken aan onder meer het Vlaams Belang”. En nog: Guy Verhofstadt en Emmanuel Macron zijn het symbool van het ultraliberalisme en de wilde globalisering”.

Volgens Marine Le Pen, een van de machtigste vrouwen in Europa, zit de rechtse oppositiepartij Vlaams Belang – waarmee Le Pen de EP-fractie ENF deelt – in belangrijke mate ervoor iets tussen dat de regering in december is gevallen. De toenmalige Marrakesh-crisis, gecentreerd rond het VN-Migratiepact van Marrakesh, zou uiteindelijk zoveel tegenwind verzamelen dat N-VA uit de regering stapte/werd geduwd omdat premier Charles Michel (MR) niet wilde buigen. En dat de regering finaal implodeerde, is onder meer “te danken aan onder meer het Vlaams Belang”, zegt Le Pen via Knack.

Le Pen: “Ook mijn partij heeft het probleem op tafel gelegd op aangeven van het Vlaams Belang”

“Dat de Belgische regering uiteindelijk is gevallen, is te danken aan onder meer het Vlaams Belang. Zij hebben ons als eerste gewaarschuwd voor de tekst”, zo vertelt Le Pen vol lof. “Ook mijn partij heeft het probleem op tafel gelegd op aangeven van het Vlaams Belang”.

Net zoals in België is in Frankrijk ondanks het protest de tekst echter alsnog ondertekend. Maar dat betekent niet dat de ‘nationalen’, zoals Le Pen de rechtsnationalisten aller EU-landen zelf benoemt, zonder plannen zijn. En die plannen zijn nodig, zo vindt de Française. Dit om te verhinderen dat ‘EU-dolle’ figuren als ALDE-leider Guy Verhofstadt (Open Vld) en Frans president Emmanuel Macron (LREM) hun zin krijgen.

Een nieuwe kracht van ‘nationalen’ in het EP?

“Guy Verhofstadt en Emmanuel Macron zijn het symbool van het ultraliberalisme en de wilde globalisering. De Europese Unie gaat de diversiteit van de naties doden, terwijl die diversiteit Europa juist verrijkt”, zo klinkt het verder in Knack. “Ik hoop dat de drie gelijkgezinde fracties elkaar zullen vinden, met name Europa van Naties en Vrijheid (ENF, waar Vlaams Belang en RN in zetelen, red.), Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD, destijds gecentreerd rond UKIP van ex-voorzitter Nigel Farage, red.) en de Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ECR, waar N-VA, maar ook het nationaalconservatieve PiS uit Polen deel van uitmaken, red.). Er is veel mogelijk als ‘de nationalen’ samenwerken.”

Ik wil van de EU een vrijwillig samenwerkingsverband maken waarin de naties hun eigen identiteit behouden en mogen beslissen wie mag binnenkomen. In die alliantie mag hen niets worden opgelegd van buitenaf.

Le Pen wil met behulp van deze nieuwe alliantie de EU hervormen naar “een en Europese alliantie van naties. Een vrijwillig samenwerkingsverband waarin de naties hun eigen identiteit behouden en mogen beslissen wie mag binnenkomen. In die alliantie mag hen niets worden opgelegd van buitenaf. Want op dit moment kunnen we niet spreken van een democratie.” De dochter en opvolgster van Jean-Marie Le Pen verwijst hierbij “graag naar een verklaring van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Die zei in 2015 dat er ‘geen democratische keuze bestaat die indruist tegen de Europese verdragen’. Ik spreek dat formeel tegen. Het volk is soeverein en heeft altijd een keuze.”

Le Pen staat overigens niet alleen met haar plannen. Ook Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken in Italië en frontman van de rechtse Lega, wenst werk te maken van een nieuw rechts blok in het Europees Parlement, zo bleek al vorige maand.

Lees ook: 

Is het eindpunt van de loopbaan van Verhofstadt in zicht?

Nieuw EU-kritisch blok rond Salvini in Europees Parlement?