Vanochtend is het laatste bolwerk van Islamitische Staat in Syrië gevallen. Dat schrijft onder meer persagentschap TRT. De laatste honderden IS-strijders zouden zich overgegeven hebben aan SDF, de militaire coalitie geleid door de Syrische Koerden, die thans quasi volledig de oostelijke oever van de Eufraat controleert. De overwinning op IS in Syrië zal “binnen enkele dagen” aangekondigd worden, aldus een commandant van SDF.

Na een dagenlange strijd is het laatste bolwerk van IS, Baghouz, zo goed als gevallen. In deze laatste enclave konden de laatste overgebleven IS-strijders zich tot nu toe verschansen. Maar nu is het spel ook voor hen over en uit. De meeste strijders die zich daar ophielden gaven zich inmiddels over aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dat is een militaire coalitie die geleid wordt door de Koerden, maar waar ook Arabieren aan deelnemen. De militanten van SDF slaagden er de voorbije jaren in om met de hulp van de Verenigde Staten de opmars van IS in het noordoosten van Syrië te breken en om te keren.

De inname van Baghouz vormt hierin het slothoofdstuk. Maar de strijd is nog niet volledig gestreden. Volgens een commandant zouden de allerlaatste IS-strijders teruggedreven zijn in een gebied van nauwelijks 700 vierkante meter. En die geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Ze zouden zich bovendien nog kunnen ophouden in de ondergrondse netwerken die ze gebruiken om aan de bombardementen van de anti-IS-coalitie te ontkomen, die SDF luchtsteun geeft. “De vijand heeft zich volledig ingegraven en IS-strijders blijven tegenaanvallen uitvoeren”, aldus een woordvoerder van de coalitie. “De coalitie blijft waar mogelijk IS-doelen bestoken.”

“We zien nog steeds dat honderden burgers proberen zich in veiligheid te brengen”

De herovering van IS-gebied door SDF verloopt bovendien trager dan verwacht aangezien er zich nog meer burgers in de omgeving blijken te bevinden dan men dacht. Honderden mensen zijn de afgelopen weken al uit Baghouz gevlucht. Maar niettemin duiken toch nog her en der vrouwen en kinderen op in tunnels en putjes op het slagveld, waar zij in schrijnende omstandigheden overleefden. Dit wordt bevestigd door de anti-IS-coalitie. “We zien nog steeds dat honderden burgers proberen zich in veiligheid te brengen”, aldus kolonel Sean Ryan tegenover persagentschap AFP.