Koning Filip blijkt zijn vlieggedrag niet in het minst bijgesteld te hebben, wel integendeel. Dit met een flinke ecologische voetafdruk als gevolg. Dat is opvallend, want afgelopen kerstperiode riep de vorst – voor een open haard – op tot strengere klimaatmaatregelen en een groter milieubewustzijn. De reizen hebben de belastingbetaler 843.293 EUR gekost: een verdubbeling ten aanzien van 2017. Van de 22 verplaatsingen waren er 12 privé. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Onze vorst laat zich rondvliegen met toestellen van Defensie. Dat is niets nieuws, maar wat wel nieuw is, is het kostenplaatje. In 2017 ging het om een bedrag van 452.662 euro, maar in 2018 leverden de 22 vliegreizen 843.293 euro op aan kosten. Het betreft 10 officiële en 12 officieuze vluchten. De cijfers zijn opgevraagd door Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) aan ontslagnemend minister van Defensie Didier Reynders (MR).

Paleis: “Koning Filip moet op elk moment terug kunnen”

Het gros van de kosten werd besteed aan drie vluchten, in formele hoedanigheid. Twee bezoeken met een Airbus aan Noord-Amerika en één maal naar Portugal. Die twee staatsbezoeken en de trip naar de VN-Veiligheidsraad kostten 635.611 euro. Frappant: ook bij de officiële reizen zijn twee vluchten naar Rusland vervat. Deze dienden om te supporteren voor de Rode Duivels tijdens het WK voetbal.

De 12 privéreizen hebben 144.377 euro gekost. Naar waar die vluchten werden ‘geboekt’, wordt niet medegedeeld. Volgens het paleis moeten die vluchten echter met Defensie-toestellen worden uitgevoerd, omdat ons staatshoofd op elk moment moet kunnen terugkeren naar België.

Omstreden Filip

Eind vorig jaar haalde Filip I nog de goegemeente op zijn nek nadat hij tijdens zijn Kerstboodschap voor een knetterend haardvuur een lans brak voor het milieu. Hypocriet, zo vonden vele Twitteraars, omdat haarden voor flink wat luchtvervuiling kunnen zorgen. Enkele weken geleden sprak hij nog steun uit voor klimaatactiviste Anuna De Wever, maar ook voor de Gele Hesjes, die net tegen meer brandstoftaksen zijn.

En ook de vorige Kersttoespraak van koning Filip kon op kritiek rekenen. Toen sprak hij met lovende woorden over de projecten van jongeren met een migratieachtergrond. “De schoonheid in hun ogen sprak boekdelen”, zo klonk het eind 2017. De woorden werden enkele weken geuit na de hevige Marokkaanse rellen in Brussel.