De kogel is door de CD&V-kerk. Nadat Joke Schauvliege de deur werd gewezen omwille van het verkondigen van een complottheorie rond de klimaatbetogingen, zal de CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, Koen Van den Heuvel, de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw, Natuur en Omgeving worden. Dat brengt de partij naar buiten via een persconferentie en staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Geflankeerd door partijvoorzitter Wouter Beke deed Van den Heuvel de volgende aankondiging: “Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat in minder gemakkelijke omstandigheden gebeurd.” Van den Heuvel is een oudgediende bij de Vlaamse christendemocraten. De man is al meer dan 21 jaar – sinds 1997 – burgemeester van Puurs (thans Puurs-Sint-Amands). Die sjerp geeft hij nu eindelijk door, gezien de wetgeving rond bepaalde cumuls. Hiernaast zetelt hij ook sinds 2004 in het Vlaams parlement, waar hij zich specialiseerde in financiën, begroting, innovatie en werk. Vanaf 2012 werd hij er ook fractievoorzitter van zijn partij.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Van den Heuvel: “Het is een eer, spijtig dat het in minder gemakkelijke omstandigheden gebeurde”

“Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat in minder gemakkelijke omstandigheden gebeurd. Ik wil Joke [Schauvliege] oprecht danken voor het vele werk van de afgelopen jaar”, zo citeerde Het Laatste Nieuws Van den Heuvel bij zijn voorstelling. Volgens voorzitter Beeke werd Van den Heuvel “unaniem” voorgedragen.

De kersverse minister wil zo snel mogelijk de Schauvliege-bladzijde omdraaien en de kritiek vanwege de ‘klimaatspijbelaars’ en verwante organisaties neutraliseren, zo lijkt het. “Samenwerking is voor mij het sleutelwoord. Er is geen landbouwer die niet in inzit met het milieu, er is geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt. Ik wil hen allemaal achter mij hebben en ben ervan overtuigd dat we dat allemaal samen kunnen”, zo vertelde hij. “Het draagvlak is er en groeit elke week, maar over de weg ernaartoe is de discussie volop bezig. Mijn opdracht is om aan dat draagvlak te werken, samen met iedereen. Er zijn duidelijke en redelijke keuzes nodig, ambitieus, sociaal en betaalbaar.”

In dit verband wil de nieuwe Natuurminister werk maken van de uitvoering van het Vlaamse klimaatplan en van hangende dossiers zoals de zonevreemde bossen en de betonstop. De benoeming van Van den Heuvel komt ook politiek-electoraal goed uit. Van den Heuvel kan als lijsttrekker voor zijn partij in Antwerpen nu vier maanden in de ‘spotlight’ komen als minister, waarna hij lijnrecht tegenover N-VA-voorzitter Bart De Wever zal komen te staan tijdens de verkiezingen in mei.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/