De grootschalige sms-belagingsactie door de ‘klimaatstalkers’ jegens ex-Natuurminister Joke Schauvliege (CD&V) kan de initiatiefnemers duur komen te staan. Berichtgeving in Het Laatste Nieuws waarschuwt voor mogelijke straffen tot 2 jaar cel.

‘Act For Climate Justice’ organiseerde eerder deze week via wakeupyourministers.be een sms-actie tegen onder meer toenmalige Natuurminister Schauvliege. Tienduizenden mensen verkregen zo haar contactgegevens en vielen de politica lastig, die finaal opstapte omwille van foute uitspraken. Initiatiefnemer Arno Kempynck, tevens actief bij de linkse burgerbeweging Hart Boven Hard, verdedigde de actie in De Afspraak en schermde dat de actie kaderde in het recht van de burger op gehoord te worden. Maar dat ‘gehoord worden’ kan nog een juridisch staartje krijgen. Ook op sociale media weerklinkt felle kritiek.

Klimaatstalkers staan open voor klachten of onderzoek op initiatief van parket

“Als één van de getroffen politici een klacht indient of een parket zelf een onderzoek opstart, kan hen dat tot twee jaar cel kosten.” Dat zegt cybercrime-expert Philippe Van Linthout in Het Laatste Nieuws“Deze actie kan als belaging gezien worden omdat de verzender wist (of had moeten weten) dat de rust van de politici mogelijk ernstig verstoord kon worden. Daarnaast mag je geen communicatiemiddel gebruiken om overlast te veroorzaken of schade te berokkenen. Ook een systeem creëren om dit te doen is strafbaar.”

Momenteel is het nog niet geweten of reeds iemand klacht heeft neergelegd. Wie echter voor belaging of inbreuken op de communicatiewetgeving vervolgd wordt, riskeert een celstraf tot 2 jaar en een geldboete van maximaal 2.400 euro.