Van “hier werden grenzen overschreden” tot “als je nummer op het internet komt te staan en je wordt overdonderd met duizenden sms-berichten, dan kan het wel eens zijn dat je tegen de limieten van je functioneren op botst“; de CD&V-top veroordeelde gisteren unaniem de sms-actie van ‘Act For Climate Justice’ waarmee opgestapt minister Joke Schauvliege (CD&V) werd lastiggevallen. Arno Kempynck, een actievoerder voor deze organisatie, bleef gisteren in VRT-programma De Afspraak de actie verdedigen. “Het was geen ongeoorloofde actie, het is wel ongeoorloofd dat er geen goed klimaatbeleid wordt gevoerd”, verklaarde de radicale-ecologist.

De voorbije dagen kreeg Joke Schauvliege het hard te verduren. Niet alleen was ze kop van Jut bij de klimaatspijbelaars, ook de organisatie ‘Act For Climate Justice’ maakte het de CD&V-minister lastig. Zo zette deze radicale beweging – die naar eigen zeggen “een oproep tot directe en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties om klimaatcriminelen en hun wereld aan te klagenis een sms-actie op touw. Het gevolg? Schauvliege kreeg, althans volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke, “duizenden sms-berichten”.

“De essentie is wel de klimaatproblematiek”

Volgens Kempynck (tevens lid van het communicatieteam van de linkse burgerbeweging ‘Hart Boven Hard’) kaderde de sms-actie in het recht van burgers om gehoord te worden. Daarnaast, zo stipte de actievoerder aan, “hebben [we] ook aangemaand om altijd hoffelijk te blijven”. Ministers in België hebben evenwel in de meeste gevallen maar één gsm, wat ertoe leidde dat Schauvliege haar mobiele telefoon werd geblokkeerd.

Kempynck echter is van mening dat de geoorloofdheid van de sms-actie van secundair belang is. “De essentie is wel de klimaatproblematiek, en dat die moet worden aangepakt”, klonk het volgens Het Nieuwsblad in De Afspraak. “We wilden ons punt maken. We hebben ook al andere manieren gebruikt, maar die worden door de ministers opzij geschoven. We komen met 80.000 mensen op straat, en de ministers doen niks. Door allerlei verschillende soorten van acties wordt de druk opgevoerd, daardoor verandert er minimaal iets, maar nog altijd veel te weinig.”

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Daarnaast was de sms-actie volgens hem “geen ongeoorloofde actie”. “Het is wel ongeoorloofd dat er geen goed klimaatbeleid wordt gevoerd. Ik lig niet zo wakker van de job van Schauvliege, we wilden ook niet aansturen op haar ontslag. Ze heeft ontslag genomen omdat haar beleid niet wordt ondersteund door de bevolking”, aldus de activist.

“Enkelingen die met drieste acties de boel verzieken voor de rest”

Op sociale media werd de sms-actie evenwel sterk veroordeeld.Tja, groene jongen Arno Kempynck, die bijzonder trots is op z’n actie om Joke Schauvliege te stalken op haar gsm, is eigenhandig ruiten bij [de] Klimaatbeweging aan het ingooien. Het Gele Hesjes-syndroom dreigt: enkelingen die met drieste acties de boel verzieken voor de rest”, stelde Newsmonkey-hoofdredacteur Wouter Verschelden. Toen ik De Afspraak van gisteren bekeek moest ik onwillekeurig aan Volkert VdG (de Nederlandse milieuactivist die werd veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn, n.v.d.r.) denken”, tweette de conservatieve advocaat Fernand Keuleneer.