Moeten we blijven vasthouden aan de kernuitstap, of kunnen sommige centrales toch nog langer open blijven? Alle CD&V-kopstukken zijn het er nog niet over eens. Zo betwijfelde minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem (CD&V), de haalbaarheid van de kernuitstap. Kersvers Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) verklaarde daarentegen op ATV dat hij blijft vasthouden aan de kernuitstap. “Wij willen volop inzetten op hernieuwbare energie”, klonk het bij de opvolger van Joke Schauvliege. “Dat is afgesproken en goedgekeurd. Volgens mij moeten we dat momenteel absoluut zo houden”.

In principe moeten in 2025 alle Belgische kerncentrales hun deuren sluiten. Dat werd reeds jaren geleden beslist en haast alle politieke partijen kunnen zich in dat voorstel vinden. Enkel de Vlaamse rechterzijde heeft haar vragen bij de kernuitstap. N-VA pleit er zo bijvoorbeeld voor om de twee of drie recentste kerncentrales langer open te houden. Daarnaast wil de partij eventueel denken aan kernreactoren van de vierde generatie. Ook het rechts-nationalistisch Vlaams Belang verzet zich tegen de kernuitstap. “Ik vrees dat alle realisme bij de Vlaamse regering momenteel zoek is en dat de geforceerde, te snelle, omschakeling naar hernieuwbare energie – met uitsluiting van kernenergie – zware gevolgen zal hebben voor de energiefactuur van de modale Vlaming”, liet Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) daar in het verleden over optekenen.

“Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan”

Minister De Crem formuleerde in VRT-programma De Zevende Dag eveneens vraagtekens bij de kernuitstap. “We kunnen niet zomaar gaan tot een volledige black-out. Als het zo is dat we in 2025 een energiesufficiëntie van 100 procent hebben met gesloten kerncentrales, dan kunnen die kerncentrales dicht. Maar alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een latere periode zullen moeten hebben”, verklaarde hij.

De Crem had daarnaast moeite met de manier waarop men het energiedebat voert. “Heel die discussie omtrent kernenergie en de nieuwe generatie kerncentrales mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat het niet in het kraam past van diegenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan”, klonk het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Nieuwbakken Vlaams Klimaatminister Van den Heuvel verklaarde haast exact het tegenovergestelde in ATV-programma ‘Wakker op Zondag’. “Wij willen volop inzetten op hernieuwbare energie. Dat is afgesproken en goedgekeurd. Volgens mij moeten we dat momenteel absoluut zo houden”, klonk het.

“Kernenergie splijt niet enkel atomen maar tegenwoordig ook de CD&V”

Verschillende N-VA’ers, die er door de comeback van De Crem een stevige concurrent op rechts bijkrijgen, laten op Twitter niet na om het meningsverschil tussen de Binnenland- en Klimaatminister te beklemtonen. Kernenergie splijt niet enkel atomen maar tegenwoordig ook de CD&V”, klinkt het smalend bij Vlaams parlementslid en N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. “Als het centrum de weg kwijt is. Ik kies voor ecorealisme mét visie. Ik kies voor de N-VA”, stelt ex-staatssecretaris Theo Francken dan weer. “De Crem op de lijn van de N-VA over kernenergie. Kan de echte CD&V dan nu opstaan?”, vraagt oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt zich dan weer af.