Door opgestapt minister Joke Schauvliege (CD&V) met duizenden sms’en te bestoken kreeg de klimaatbeweging een radicaler gezicht dan dat van de duizenden betogende scholieren. Zo verklaarde beroepsactivist voor ‘Hart boven Hard’ en ‘Act For Climate Justice’-woordvoerder Arno Kempynck dat de sms-actie niet “ongeoorloofd” was. “Het is wel ongeoorloofd dat er geen goed klimaatbeleid wordt gevoerd”, klonk het eergisteren in De AfspraakEvenwel, volgens zakenkrant De Tijd is Kempynck niet het enige links-radicale element in de klimaatbeweging. 

Na de passage van activist Kempynck moest ‘Youth For Climate’, de organisatie die de klimaatspijbelaars rond Anuna De Wever en Kyra Gantois groepeert, puin ruimen. “Het spijt ons te vernemen dat mevrouw Schauvliege het slachtoffer is geworden van telefonisch pestgedrag. Deze actie was niet georganiseerd door Youth for Climate, we wisten zelfs niet dat het gebeurde en we zouden zoiets nooit hebben goedgekeurd”, klonk het formeel bij de beweging.

Van Hart boven Hart over Greenpeace tot PVDA

Zakenkrant De Tijd meent echter dat de brede klimaatcoalitie wel meer radicale trekjes bevat. Zo behoren respectievelijk leden van Groen en PVDA tot Climaxi, de organisatie die de gewraakte speech van Schauvliege online plaatste.

De invloed van de extreemlinkse PVDA zou echter verder gaan. Zo vond Natalie Eggermont – in het verleden voorzitter van Climate Express – onderdak bij de ‘marxisten van de 21ste eeuw’. En een van de gezichten van de klimaatspijbelaars, Anuna De Wever, zou dan weer advies krijgen van Greenpeace. Ook worden er door sommigen vraagtekens geplaatst bij het spontane en authentieke karakter van de klimaatspijbelaars. Zo verbinden sommigen het beroep van de vader van Anuna – stadsplanner – met de samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester, die op vraag van de klimaatspijbelaars een klimaatpanel gaat oprichten.

Voor De Tijd is het helder: “Nu duidelijk wordt dat donkerrode organisaties met een eigen agenda de groene beweging proberen te kapen, en daarbij zelfs al de scalp van een minister aan hun gordel hebben bengelen, dreigt dat alle spontaniteit van Anuna en co. weg te spoelen”. “Dan zal snel blijken dat heel de klimaatbeweging een watermeloen is, een groene schil waaronder een dieprode kern schuilgaat”, schrijven Wim Van de Velden en Dries Bervoet.

CD&V niet akkoord: “Basisengagement van die jongeren is authentiek”

Hoewel CD&V zelf het slachtoffer werd van radicale elementen binnen de klimaatbeweging, weigert men straffe uitspraken te doen. “We moeten daar eerlijk in zijn: het is niet correct te beweren dat het allemaal gemanipuleerd is. Bepaalde groepen proberen met hun eigen agenda de klimaatbeweging voor hun kar te spannen. Maar het basisengagement van die jongeren is authentiek”, stellen de christendemocraten tegenover De Tijd.