De bekende advocaat Jef Vermassen pleit voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Dat zei hij gisteren tegenover VTM NIEUWS na afloop van het assisenproces rond de moord op Mikey Peeters (19), waarin Vermassen advocaat is van de aanklagers. De hoofdverdachte Suleyman Betelguiriev (25) werd bij verstek veroordeeld tot 30 jaar gevangenis. Hij vluchtte na de feiten naar Tsjetsjenië met de hulp van zijn vader. “Ze komen allemaal naar hier, het land van honing, en als het dan misloopt zijn ze weer naar ginder en kan je er niet aan”, klinkt het bij Vermassen. Dat meldt HLN.

In de nacht van 29 op 30 mei 2014, kreeg Mikey Peeters het op de Markt in Brugge aan de stok met Betelguiriev en zijn kameraad Steven Van Geel (26) nadat die laatste naar de beste vriendin van Peeters geroepen had. Van Geel en Peeters geraakten in een gevecht verwikkeld. Toen Van Geel het onderspit leek te delven, greep Betelguiriev in en stak hij Peeters dood. Van Geel kon ingerekend worden, maar aangezien de hoofdverdachte zowel de Belgische als de Russische nationaliteit bezat, kon hij met de hulp van zijn vader via Oekraïne naar zijn thuisland Tsjetsjenië vluchten. Daar startte hij een nieuw leven en trouwde zelfs met de dochter van een hoge magistraat. De twee hebben er een kind.

Gisteren viel, bijna vijf jaar na de feiten, eindelijk de uitspraak in de zaak. Van Geel moet als medeplichtige 8 jaar de cel in. Hoofdverdachte Betelguiriev werd bij verstek veroordeeld tot 30 jaar. Daar zal hij naar alle waarschijnlijkheid nooit een dag van uitzitten. De familie van Mikey kon zich niettemin vinden in de uitspraak. Vermassen, hun advocaat, weet niet of ze nog hopen dat Betelguiriev ooit naar België zal terugkeren. “Ze beseffen dat zolang hij zijn land niet verlaat, ze er niet aankunnen. Dat is het grote probleem met de dubbele nationaliteit.”

Afschaffing dubbele nationaliteit

Vermassen pleit dan ook voor de afschaffing van het systeem van dubbele nationaliteit. “Ze komen allemaal naar hier, het land van honing, en als het dan mis loopt zijn ze weer naar ginder en kan je er niet aan. Ze hebben te kiezen: hier of ginder blijven. Maar nu steken ze hier toeren uit, keren ze terug en wij kunnen er niet aan. Dat is onze grote frustratie: dat meneer met ons zit te lachen. Maar misschien komt er toch een dag dat hij een dwaasheid begaat en het land verlaat. We zullen zien.”

Het voorstel van Vermassen kon ondertussen al op bijval rekenen van verschillende kopstukken uit politieke partijen ter rechterzijde die daar al langer voor pleiten. “Dit debat kan een toppleiter gebruiken. Vermassen uitnodigen naar het parlement want geen enkele andere partij wil de dubbele nationaliteit afschaffen”, zo tweette Zuhal Demir van N-VA. Ook Vlaams Belang steunt Vermassen hierin.