Een zesjarige sjiitische jongen zou in Saoedi-Arabië onthoofd zijn voor de ogen van zijn moeder. Volgens de belangengroep Shia Rights Watch zou het gaan om sektarisch geweld.

De zesjarige Zakaria Al-Jaber zou samen met zijn moeder met een taxi op weg zijn geweest naar het heiligdom van de profeet Mohammed in Medina. Op een gegeven ogenblik zou de taxichauffeur gestopt zijn en zou hij de jongen uit de auto gedwongen hebben. Daarop zou de chauffeur de jongen onthoofd hebben met een glasscherf, alvorens hem herhaaldelijk te steken.

Sektarisch geweld

De moeder probeerde haar zoontje te redden, maar stortte in op straat. Een agent die in de buurt was zou ook geprobeerd hebben de man tegen te houden, maar hij kon het kind niet redden. Hij zou de bestuurder in bedwang hebben gehouden tot andere agenten ter plaatste kwamen.

Volgens de Saoedische autoriteiten heeft de taxichauffeur psychische problemen. Maar volgens de belangengroep Shia Rights Watch gaat het om een sektarische aanval. Zo zou een man voor de aanval aan de moeder gevraagd hebben of ze sjiitisch was.

De sjiieten vormen een minderheidsstroming binnen de islam en zijn vooral prominent aanwezig in landen als Iran, Irak, Libanon en Azerbeidzjan. In veel landen waar zij een minderheid vormen worden zij vervolgd. Volgens soennitische hardliners zijn de sjiieten ketters en doen zij aan afgoderij. Veel conflicten in moslimlanden als Jemen, Irak en Syrië ontaardden uiteindelijk in een sektarische oorlog tussen soennieten en sjiieten.