Drie jonge illegalen moesten zich donderdag in de rechtbank verantwoorden voor een reeks diefstallen in Blankenberge en Zeebrugge. Ze hadden al één of meerdere uitwijzingsbevelen ontvangen. Het groepje illegalen riskeert celstraffen van 40 tot 51 maanden. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De problematiek van illegalen en transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land maar willen doorreizen) sleept al jaren aan in ons land. Momenteel zouden er in België ruim 200.000 illegalen verblijven, wat in bepaalde regio’s voor veel overlast zorgt. Vooral in West-Vlaanderen (maar ook in Brussel) ondervindt men de gevolgen van het talrijke aantal illegalen, zoals zwaar geweld en talrijke diefstallen.

Rooftocht

Een groepje 18-jarige illegalen verscheen donderdag voor de rechtbank in Brugge voor verschillende diefstallen. Ze sloegen meermaals toe in woningen, in de trein of op straat in Zeebrugge en Blankenberge. Op 2 september vorig jaar werd het trio een eerste keer betrapt, toen ze meerdere diefstallen pleegden op de trein naar Blankenberge. Twee verdachten konden nog ontkomen, maar een Algerijn werd wel gearresteerd. Hij was in het bezit van een laptop die hij in de trein gestolen had.

Uiteindelijk konden ook de twee andere illegalen gevat worden. “Na nog twee inbraken in wagens konden ze bij de lurven worden gevaren. Ze hadden inbrekersmateriaal en gestolen goederen op zak.” Eén van de twee illegalen, een Algerijn, gedroeg zich bij zijn arrestatie bijzonder agressief en deelde verschillende raken klappen uit aan de politieagenten.

De illegalen waren bovendien niet aan hun proefstuk toe, zo blijkt, en ze hadden al één of meerdere uitwijzingsbevelen gekregen. “Het verdere onderzoek bracht aan het licht dat de drie beklaagden ook betrokken waren bij enkele inbraken op 20 augustus in Zeebrugge. Onder meer op een bevel om het grondgebied te verlaten werd hun DNA aangetroffen. Ze waren blijkbaar zo lomp om dat document daar achter te laten“, aldus procureur Mike Vanneste in de rechtbank.

Het groepje illegalen riskeert celstraffen van 40 tot 51 maanden, maar hun advocaten vroegen de rechtbank om een mildere straf op te leggen. De rechter leek daar niet meteen op in te willen gaan. “We mogen het recidivegevaar niet uit het oog verliezen”, sprak de rechter. “Ze komen vrij en hebben niets. Het enige wat ze doen is stelen.”