Op Radio 1 heeft ook voormalig Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) nu gereageerd op de heisa rond het Stroomplan in Antwerpen en het spelletje Zwarte Pieten tussen Justitieminister Koen Geens en Antwerps burgemeester Bart De Wever, die elkaars diensten verwijten. Volgens Jambon wordt er op het terrein wél goed samengewerkt.

Vrijdag haalde N-VA-burgemeester van Antwerpen Bart De Wever fel uit naar Justitie inzake de ondermaatse werking van het zogenaamde ‘Stroomplan’. Dat plan betreft een reeks maatregelen die dienen om de georganiseerde drugsmisdaad in de stad Antwerpen aan te pakken. “Justitie is de zwakste schakel” hierin, zo zei hij in Terzake afgelopen vrijdag. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageerde verbolgen. “Ik ben de verwijten van straffeloosheid spuugzat.” Jambon brengt nu een derde boodschap: Er wordt “wel erg goed samengewerkt, [maar] er moeten nog een aantal dingen gebeuren op het vlak van justitie.” De heen-en-weer-communicatie komt er nadat vorige week een Assyrische misdaadbende verbonden aan Melikan Kucam werd opgerold, die politie en ambtenaren omkocht.

Jambon: “De aanpak van het Stroomplan is de juiste voor Antwerpen.”

Nadat Geens afgelopen weekend reageerde dat het grote probleem bij de onderbemanning van de federale politie ligt – vier jaar lang de bevoegdheid van Jambon – tracht die laatste nu de schade te beperken. “Het klopt dat er problemen waren bij de rekrutering van de federale politie, en we hebben daar ook zwaar op ingezet”, zo gaf Jambon toe in ‘De Ochtend’. “Maar er was bij het begin van de legislatuur heel veel werk, en we moesten prioriteiten stellen. We hebben eerst ingezet op terrorismebestrijding, en dan op rekrutering. […] Het duurt jaren voordat mensen operationeel zijn, we kunnen ze niet direct inzetten op het terrein.” Volgens de N-VA-topper zouden de resultaten binnenkort echter wel te merken zijn op het terrein.

Wat de samenwerking tussen verschillende diensten betreft, ziet Jambon de zaken niet somber in. “Er moeten nog een aantal hervormingen gebeuren bij justitie, maar op het terrein wordt wel goed samengewerkt. We zijn de strijd tegen drugs echt aan het voeren”, aldus nog de ex-minister, die tevreden blijkt over de samenwerking tussen politie en parket. “Er zijn al 18 malafide praktijken opgedoekt, en de baas van een drugscafé werd opgepakt. De aanpak van het Stroomplan is de juiste voor Antwerpen.”

Vorige week werd nog een grootschalige politieactie uitgevoerd tegen een Assyrische misdaadbende in Antwerpen. De organisatie zou verbonden zijn aan Melikan Kucam – het ontzette N-VA-gemeenteraadslid uit Mechelen dat humanitaire visa zou hebben verkocht en verhandelde cocaïne vanuit de haven van Antwerpen. De bende – gecentreerd rond de Midden-Oosters christelijke familie Yaramis (een veelvoorkomende naam in de regio) – zou hierbij ambtenaren en agenten hebben omgekocht. Vrijdag werd in dit kader inspecteur M.K. van de Antwerpse politie aangehouden. Hij wordt verdacht van passieve corruptie, schending van zijn beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Lees ook:

De Wever verwijt Justitie in aanpak drugsmaffia Antwerpen