Nu IS nagenoeg vernietigd is, althans territoriaal, is in België opnieuw een discussie op gang gekomen over wat we nu moeten doen met ‘onze’ Syriëstrijders na hun aanstaande nederlaag. Europees Parlementslid voor CD&V Ivo Belet wil een centrum in Syrië openhouden vanwaaruit ze kunnen berecht worden in een nieuwe internationale rechtbank en hun straf kunnen uitzitten in een Belgische gevangenis. Ex-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet dit echter niet zitten en wil nagaan of de Belgische nationaliteit van de jihadisten kan worden afgepakt. “De verplichting om zo iemand op ons grondgebied binnen te laten, valt dan weg”, zo vertelt de N-VA-topper op Radio 1. Vlaams Belang wil dan weer dat de jihadisten worden berecht in Syrië, door Syrië.

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) heeft vorige week gevraagd aan zijn Europese bondgenoten om de meer dan 800 jihadisten van Islamitische Staat met Europese afkomst terug te nemen. Anders zou men genoodzaakt zijn om de jihadisten vrij te laten. In België zoekt men dan nu ook met spoed naar een oplossing voor de IS-strijders met een Belgische nationaliteit. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat het om minstens 4 jihadisten die een Belgische nationaliteit bezitten.

Belet: “Laten we de Belgische IS-strijders op een gecontroleerde manier terughalen en hen op een goede manier berechten”

Op dit moment wordt de laatste slag tegen IS geleverd in Syrië door de VS-gesteunde SDF-strijdkrachten, een groepering met Arabische en vooral Koerdische milities. Na deze slag willen de VS zich terugtrekken uit de regio, maar dat betekent ook dat er iets moet gebeuren met alle IS-strijders die in de Koerdische gevangenenkampen zitten. De Koerden lieten reeds weten niet over de mogelijkheid te beschikken om die blijvend gevangen te houden.

Ivo Belet ziet echter soelaas in de oplossing die Professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven) voorstelde op Radio 1: De jihadisten in een tijdelijk centrum in Syrië opvangen waarna ze in “een soort transnationale rechtbank, die wordt opgericht bij verdrag” berecht worden en dan hun straf moeten uitzitten in Belgische gevangenissen. “Ik denk dat professor Wouters een goede visie heeft”, zo liet Belet optekenen via dezelfde radio-omroep. “In zo’n transitcentrum kunnen de Syriëstrijders worden gescreend, hun nationaliteit worden bepaald, zodat men nadien kan zeggen naar welk land ze moeten terugkeren […] Nadien kunnen ze volgens gezamenlijke normen en volgens gezamenlijke sancties worden berecht, eventueel door een internationaal tribunaal, Europees georganiseerd of met de Verenigde Naties.” Hierna kunnen “we ze op een gecontroleerde manier terughalen […] Dat kan betekenen dat sommigen van hen nooit meer uit de gevangenis komen”.

Jambon: “Als we hun nationaliteit afnemen, zijn ze het probleem van hun land van herkomst”

N-VA ziet het echter anders. “Ons voorstel is om de Belgische nationaliteit af te nemen van mensen met een dubbele nationaliteit.” Aan het woord is Jan Jambon, de voormalige Binnenlandminister voor N-VA. “Dan hebben ze nog een nationaliteit, namelijk van hun land van herkomst. Dan moeten zij dat oplossen. De Belgische nationaliteit is een gunst en geen verworvenheid. En de verplichting om zo iemand op ons grondgebied binnen te laten, valt weg als je die nationaliteit afpakt.”

Eerder liet ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een gelijkaardig geluid horen. Net zoals Jambon wil het Vlaams Belang liever de Belgische nationaliteit afnemen van jihadisten. “Geen enkele terrorist heeft nog een toekomst bij ons”, zo schreef Van Grieken zondag op Facebook. De Vlaams Belang-kopman wil ze echter niet laten berechten in een internationale strafrechtbank, maar “ze moeten berecht worden in de landen waar ze hun misdaden, het vermoorden van onschuldigen, begaan hebben.”

Geen enkele terrorist heeft nog een toekomst bij ons. Ze moeten berecht worden in de landen waar ze hun misdaden, het vermoorden van onschuldigen, begaan hebben.

Publiée par Tom Van Grieken sur Dimanche 17 février 2019