Het is tot een harde woordenwisseling gekomen tussen de Italiaanse premier Giuseppe Conte en leden van het Europees Parlement, waaronder de Belgische liberaal Guy Verhofstadt (ALDE). Verhofstadt noemde Conte een “marionet” van vicepremiers Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega). In Rome reageert men woedend op de “beledigende” woorden van “de lobbyist” Verhofstadt.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte maakte op dinsdag zijn debuut in het Europees Parlement. In het halfrond hield hij een lange en veelzijdige toespraak over de toestand van de Europese Unie (EU). Volgens Conte heeft de EU zich “met angst” teruggetrokken in procedures en heeft de instelling “het contact” met de mensen verloren.

Conte: “EP moet houder van soevereiniteit zijn en ‘demos’ scheppen”

Conte noemde Europa “een pluralisme rijk aan talen, culturele identiteiten en tradities” en zei dat het Europees Parlement “een belangrijke en echte hoeder van de Europese soevereiniteit” is. Maar, aldus Conte, “we zijn er nog niet in geslaagd om echt en volledig een volk te worden, we hebben niet de moed gehad om een inclusief model op te bouwen dat, realistisch en boven alle retoriek uitstijgend, de creatie van een Europese ‘demos’ bevordert”.

Conte beschuldigde de EU ook van het uitstellen van belangrijke beslissingen over migratie. “Europa kan niet met een noodsituatie het hoofd bieden aan migratie”, zei Conte. De Italiaanse premier zou rond het thema ook graag meer solidariteit zien tussen de EU-lidstaten.

Verhofstadt: “Conte is een marionet van Salvini en Di Maio”

De aanwezigheid van de Italiaanse premier werd gretig door europarlementsleden aangegrepen om hun gal te spuwen over de Italiaanse regering van de rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging. Ook de Belgische oud-premier en liberaal fractieleider Guy Verhofstadt (ALDE) deed zijn duit in het zakje, in het Italiaans.

Verhofstadt betreurde naar eigen zeggen dat Italië geen “fervent verdediger van Europa” meer is. “Vandaag doet het me pijn om de politieke ontaarding van Italië te zien”, zei Verhofstadt. Rome gedraagt zich volgens Verhofstadt “soms op een anti-Europese manier, openlijk haatdragend tegenover andere lidstaten”. Bovendien noemde de Belgische oud-premier Conte een “marionet” van vicepremier Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega).

Conte sloeg terug: “We moeten voorzichtig zijn met de woorden die we gebruiken. Ik ben geen marionet, ik ben erg blij om mijn volk te vertegenwoordigen.” De Italiaanse premier deelde daarop zelf een tik uit aan Verhofstadt, die flink wat geld verdient aan lobbywerk. “De marionetten zijn degenen die werken voor lobby’s en andere machten, en dat is hier niet het geval”, aldus Conte. Ook zei Conte dat er “schandelijke dingen” gezegd worden over Italië. Bijvoorbeeld “dat we kinderen laten sterven in de zee, dat is gewoon niet waar”, zei Conte.

Toespraak Verhofstadt was “beschamend” en “beledigend”

De uitspraken van Verhofstadt vielen in Rome niet in goede aarde. Conte kreeg al snel steun van de vicepremier Salvini. “Dat sommige Europese bureaucraten, medeplichtigen aan de ramp van de afgelopen jaren, de premier, de regering en het Italiaanse volk beledigen, is werkelijk beschamend. De Europese elites zijn tegen de keuzes van het volk. Maak de verhuisdozen al maar in, de burgers zullen deze mensen op 26 mei eindelijk naar huis sturen”, zei Salvini.

Ook vanuit de Vijfsterrenbeweging kwam er harde kritiek. “Het is niet genoeg om te weten hoe je Italiaans moet spreken om een vriend van het Italiaanse volk te zijn”, klinkt het. “De toespraak van Guy Verhofstadt in het Europees Parlement was beledigend en zonder inhoud. Wij aanvaarden geen lessen van degenen die, zoals blijkt uit een studie in opdracht van drie Europese NGO’s, op de loonlijst staan van multinationals en bedrijfscomités. Verhofstadt zelf zei dat hij lid is van zeven comités en raden van bestuur. Wie is dan de marionet?”