Een Italiaanse Senaatscommissie heeft dinsdag gestemd om een strafzaak tegen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) te blokkeren. De rechtse vicepremier wordt beschuldigd van ‘kidnapping’ omdat hij in augustus weigerde een migrantenboot te laten aanmeren. Zestien senatoren stemden in het voordeel van Salvini, zes stemden tegen.

Een Italiaanse Senaatscommissie heeft dinsdag gestemd om een strafzaak tegen de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) te blokkeren. Salvini wordt beschuldigd van ‘kidnapping’ en ‘misbruik van ambt’ omdat hij in augustus een boot met 150 migranten vijf dagen verbood aan te meren in Sicilië.

Parlementaire onschendbaarheid Salvini

Zestien senatoren stemden in de commissie ter verdediging van de parlementaire onschendbaarheid van Salvini. Zes senatoren stemden tegen. De Italiaanse Senaat heeft tot 24 maart om te beslissen of men het besluit van de commissie volgt. De aanklagers in het Siciliaanse Catania hebben de steun van het Italiaanse parlement nodig om het onderzoek naar de vicepremier verder te zetten.

Salvini vroeg om immuniteit, met het argument dat hij in het belang van de Italianen handelde. Vicepremier Luigi Di Maio (M5S), de coalitiepartner van Salvini, steunde de beslissing. Volgens Di Maio werd de beslissing door de regering als geheel genomen.

Vijfsterrenbeweging verdeeld

Hoewel de stemming in de commissie de spanning tussen de twee coalitiepartners over andere kwesties verlicht, zorgt ze wel voor verdeeldheid binnen de Vijfsterrenbeweging. Enerzijds pleitte de populistische partij voor het aftreden van politici die het onderwerp zijn van gerechtelijk onderzoek, anderzijds stemde een meerderheid van de M5S-leden voor het beschermen van Salvini.

In een Facebookbericht laat Salvini weten zich “kalm” te voelen. “De Italianen weten dat ik het voor hen heb gedaan, om de grenzen en de nationale veiligheid te verdedigen. Ik geef niet op”, schrijft Salvini.