De Belgische en Nederlandse IS-vrouwen die samen met hun partner naar Syrië trokken om er te strijden voor het kalifaat, willen nu zo snel mogelijk terugkeren naar ons land. “We willen weer een normaal leven, als een normale moslim”, klinkt het onder meer in een interview met Knack. Toch verheerlijken sommigen onder hen nog steeds terreurgroep IS, zo blijkt. 

Enkele maanden geleden ging de bal aan het rollen toen journalist Rudi Vranckx een reportage maakte over de Belgische IS-weduwen in Syrische kampen. Vranckx stuitte daarbij op de Belgische moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Zij vertrokken in 2013 naar het front in Syrië, keerden even terug om in België te bevallen, en vertrokken vervolgens terug naar Syrië. Ze lachten daarbij de Belgische staat openlijk uit, maar smeken hen dus nu om terug te mogen keren.

Na de reportage van Vranckx kwam de zaak in een stroomversnelling. Via een nieuwe juridische procedure slaagden de vrouwen erin een Brusselse rechter rechter te overtuigen. De Belgische staat moet binnen de 40 dagen de twee vrouwen en hun kinderen overbrengen naar België, luidde het vonnis. Doen ze dat niet, moeten ze per dag een dwangsom van 5.000 euro betalen per kind.

“Gevaarlijke vrouwen”

Knack trok naar het Syrische kamp Al-Hol voor een gesprek met de IS-vrouwen. Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal krijgen ze niet te zien. Ze blijken opgesloten te zitten vanwege een ruzie met andere vrouwen uit het kamp. “De twee vrouwen zitten sinds gisteren in de gevangenis. De gevangenis van het kamp bedoel ik, geen echte gevangenis. De reden is dat ze ruzie hadden met andere vrouwen die net waren aangekomen”, aldus een kampmedewerker.

De reden van de discussie? Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat. Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, die ons land van de rechter dus moet terughalen naar België, stelden Abu Bakr al-Baghdadi nog steeds te steunen. Andere IS-vrouwen zeiden dat niet te doen, waarna het tot een gevecht kwam. Dat was overigens niet de eerste keer, vertelt de kampmedewerker. Wielandt en Abouallal hebben regelmatig ruzie met andere vrouwen vanwege hun nog steeds felle overtuiging. “Soms tot vechten toe. Het zijn gevaarlijke vrouwen.”

Zo snel mogelijk terugkeren

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal krijgt Knack dus niet te zien of te horen, maar er blijken nog verschillende Belgische en Nederlandse IS-vrouwen in het kamp te zitten. Ze spreken met Jessie Van Eetvelde, een 40-jarige vrouw afkomstig uit Antwerpen, en de Nederlandse vrouwen Amal El Bouazzatti (31) en Siobhan Walter (25). Hun boodschap is duidelijk: ze willen terugkeren, en liefst zo snel mogelijk.

De drie vrouwen willen zo snel mogelijk terugkeren naar België en Nederland, om hier in alle rust en vrijheid de islam te praktiseren, klinkt het. “We willen weer een normaal leven, als een normale moslim.” In onze landen is daar immers meer vrijheid voor, dan in het IS-kalifaat. “IS behandelt vrouwen als beesten, als afval”, zegt Van Eetvelde. “Het zijn in- en inslechte mensen.” 

Ze willen bijgevolg liever een mogelijke gevangenisstraf uitzitten in een Belgische of Nederlandse gevangenis, dan in Syrië te blijven. “Ik nam deel aan een groepering die zware misdaden heeft begaan”, aldus Walter. “Dat ontken ik niet, al heb ik zelf nooit iemand kwaad gedaan. Maar ik verdien straf, ik ben bereid om naar de gevangenis te gaan in Nederland.”