India heeft op dinsdag een luchtaanval uitgevoerd op Pakistaans grondgebied. Het zou gaan om de eerste Indiase luchtaanval op Pakistan sinds de oorlog in 1971. De spanning tussen beide kernmachten loopt op sinds 46 Indiërs omkwamen bij een terreuraanval in Kasjmir

De Indiase luchtmacht heeft op dinsdag een bombardement uitgevoerd op een opleidingskamp van de terreurgroep Jaish-e-Mohammed (JeM) op Pakistaans grondgebied.  Dat brengt Reuters. Het zou de eerste Indiase luchtaanval op Pakistan zijn sinds 1971, toen beide landen in oorlog waren. Beide landen bezitten thans kernwapens.

Spanning loopt op

De spanning tussen New Delhi en Islamabad loopt al enige tijd op, nadat bij een zelfmoordaanslag in de betwiste regio Kasjmir 46 Indiase paramilitaire politieagenten omkwamen. De Pakistaanse groepering JeM eiste de aanval op. De Indiase regering beschuldigt Pakistan ervan groeperingen zoals JeM ongestraft te laten functioneren in Pakistan en zelfs te steunen.

Volgens de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vijay Gokhale bereidde de terreurgroep nieuwe aanvallen voor in de kampen. “Gezien het dreigende gevaar werd een preventieve aanval absoluut noodzakelijk”, zegt Gokhale. “Een zeer groot aantal JeM-terroristen, trainers, commandanten en groepen jihadi’s die werden opgeleid voor zelfmoordaanslagen werden geëlimineerd.”

Pakistan beweert dan weer dat de aanval geen succes was. “De Indiase vliegtuigen drongen de sector Muzafarabad binnen. Bij het zien van de tijdige en efficiënte reactie van de Pakistaanse luchtmacht losten zij haastig hun lading alvorens te ontsnappen”, schrijft de Pakistaanse majoor-generaal Asif Ghafoor op Twitter. “Door de gedwongen haastige terugtrekking losten de vliegtuigen hun lading in een open gebied. Er werd geen infrastructuur geraakt en er vielen geen slachtoffers.”

Kasjmirconflict

Het conflict rond de noordelijke bergregio Kasjmir zorgt sinds de Indiase en Pakistaanse onafhankelijkheid voor vijandigheid tussen de twee landen. Het gebied, met een moslimmeerderheid, wordt door beide landen opgeëist. In de afgelopen 70 jaar zijn verschillende oorlogen uitgevochten over het gebied.