De Belgische hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan stelt dat we perfect in staat zijn om met onze gevangenissen de IS-jihadisten met Belgische nationaliteit die momenteel nog in het Midden-Oosten verblijven, op te vangen. “We boeken succes met onze aanpak, dus waarom zouden we hen niet hier opsluiten?”, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws. De uitspraken zijn opvallend want eind vorig jaar werd nog duidelijk dat de Vlaamse overheid er niet in slaagde om 4 deradicaliseringsambtenaren aan te houden.

Volgens islamexpert Aberkan gaat het eindelijk goed met de strijd tegen radicalisering in onze gevangenissen. Samen met zijn collega’s staat Aberkan in voor de opdracht om radicale moslims op een beter pad te brengen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) voorzag enkele jaren geleden al extra consulenten. Binnenkort krijgen ze ook een beter statuut wat de aantrekkelijkheid van de job moet verhogen en hogere profielen moet lokken.

“Overal waar jihadisten zogezegd voor oplossingen zouden zorgen, is het tegendeel gebleken”

“Die aanpak loont. Ik merk een kentering bij de gedetineerden. Ze beginnen te beseffen dat er niks klopt van wat IS beweerde”, zo zegt Aberkan in Het Laatste Nieuws. Zelfs in de zogenaamde DeRadex-vleugels, waar de zwaarste gevallen zijn opgesloten, zouden gedetineerden de radicale islam afzweren. “Ze zien in dat ze al die tijd misleid zijn. Overal waar het jihadisme zogezegd voor oplossingen zou zorgen, is het tegendeel gebleken.”

De uitspraken zijn opvallend. Midden vorig jaar bleek nog dat 2 op 3 geradicaliseerde gevangenen niet begeleid worden. Eind vorig jaar werd dan weer bekend dat van de vier deradicaliseringsambtenaren die de Vlaamse overheid wil aanhouden, maar 3 werden gerekruteerd. Eén van hen gaf er vorige maand dan weer de brui aan.

(Lees meer onder de tweet.)

Verschillende jihadisten nu alweer op straat

Afgelopen jaren zijn er zo’n 182 terroristen, handlangers van terroristen, haatpredikers en geradicaliseerde gevangenen uit onze gevangenissen vrijgelaten. Momenteel zijn nog zo’n 230 terroristen en andere islamitische geradicaliseerden gevangen in onze detentiecentra. Ondanks alle vrijlatingen, zijn dat er nog steeds meer dan vorige jaren. In 2015 waren dat er 56, in 2016 140 en in 2017 209. Het gros vertoeft echter in Waalse strafinrichtingen (121).

In mei van vorig jaar pleegde de bekeerde moslimgevangene Benjamin Herman nog een gruwelijke aanslag tijdens zijn penitentiair verlof in Luik. Twee agenten en een jongeman werden daarbij gedood. En in november stak een andere islamist Issam T. nog een agent neer. Dit kort na zijn vrijlating.

Eerder deze maand zei minister Geens dat het om minstens 4 jihadisten gaat die een Belgische nationaliteit bezitten en gevangen zijn in het Midden-Oosten.

Lees ook: 

182 jihadisten en andere geradicaliseerden alweer vrijgelaten

Amper 3 consulenten deradicalisering actief en 1 van hen stopt

2 op 3 geradicaliseerde gevangenen niet begeleid

Jambon: “Pak nationaliteit IS-strijders af, dan kunnen ze niet terug”